Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A vörös szem az esetek többségében kötőhártya-gyulladást jelez, de okozhat ilyen tünetet más betegség, illetve állapot is. Mitől lehet vörös a szemünk és mit tegyünk ellene?

Szemünk akár úszás után, a klóros víz hatására is bepirosodhat, de okozhat ilyen panaszt olyan fizikai vagy kémiai irritáció is, mint az egyszerű szemdörzsölés, a füst és a hagymapucolás. Lehet kiváltó ok a túl erős UV-sugárzás is. Ha a tünetet szigorúbban vesszük, akkor klasszikus vörös szemet inkább a fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladások válthatnak ki. Ezek általában bakteriális, ritkábban vírusos eredetűek (társulhat ilyen panasz akár felső légúti fertőzésekhez, például influenzához vagy egyszerű megfázáshoz is), kezelésük pedig a kiváltó októl függ. Antibiotikumos szemcseppet bakteriális fertőzéseknél írhat föl az orvos, illetve a vírusosaknál olyankor, amikor az elhúzódó gyulladásnál a felülfertőződést akarják megelőzni.

 

Rétegről rétegre

Vörössé teheti a szemet a szaruhártya, az ínhártya- és a szivárványhártya gyulladása is, ezek elkülönítése és kezelése minden esetben orvosi feladat. Lehet ok a szemhéjszéli gyulladás is, ami viszkethet és éghet, a szemhéjon hámlást is okozhat. Pirossá teheti a szemet allergiás reakció is, amire elsősorban pollenszezon idején kell számítani. Ilyenkor szintén szemcseppek jelenthetnek megoldást, illetve az, ha a szemkörnyéket rendszeresen lemossuk, eltávolítva ezzel a szemhéjra, szempillákra tapadó pollent. Segít a gyakori ágyneműcsere és a rendszeres műkönnyhasználat is. Okozhat vörös szemet a szemszárazság is, aminek szintén műkönnyek alkalmazásával lehet elejét venni. Erre repüléskor különösen kell figyelni, a gépek belső területén ugyanis kifejezetten száraz a levegő. Monitorhasználat és kontaktlencse-viselés miatt is kialakulhat olyan szemszárazság, ami vörösödéssel jár, ez esetben ugyancsak a műkönnyek jelenthetnek segítséget.

 

Túl a pirosságon

Okozhat szemvörösödést a zöldhályogos roham is, amit nagyon fontos időben fölismerni. Ilyenkor a vörös szem már nem az egyetlen tünet, ahhoz hányás, fejfájás, szemgolyóra, csontokra lokalizálódó erős fájdalom is társul. Váladék ilyenkor nem képződik, a szaruhártya károsodása miatt viszont jelentős látásromlás következik be. A szemész a vizsgálat során egyéb tünetet is érzékel (például hogy a pupilla oválisan tágult és fényre nem reagál, a szemnyomás pedig nagyon magas). Ilyenkor a kezelést azonnal meg kell kezdeni, ellenkező esetben a látás veszélybe kerül.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration