Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A rövidlátás – más szóval miópia – az egyik legelterjedtebb látásprobléma. Ilyenkor a közel lévő tárgyakat élesen, a távolban lévőket homályosan, életlenül látjuk. Négyből valószínűleg egy embernek ezért van szüksége szemüvegre vagy kontaktlencsére – de mit kell tudni róla?

A szem testünk felszínének alig több mint egy százalékát adja, mégis az egyik legfontosabb érzékszervünk – erre utal a szólás is, miszerint úgy vigyáz valamire, mint a szeme fényére. Kétségtelen, hogy a környezetünkből a legtöbb információt a látás segítségével gyűjtjük be, ezért kellemetlen számunkra, ha életlenül, homályosan látjuk a távolabb lévő feliratokat, tárgyakat. Ilyenkor a legtöbben hunyorogni kezdenek, innen ered a rövidlátás a latin neve, a myopia ugyanis hunyorgást, pislogást jelent.

 

Rövidlátás esetén tehát a közeli feliratokat, tárgyakat élesen látjuk, azonban a távolabbiakat nem. Ennek oka lehet a szem nagy fénytörő képessége, de sokkal inkább az, hogy a szemtengely hosszabb a kelleténél, ezért a beérkező fénysugarak a retina előtt fókuszálódnak.

A rövidlátás okai

A rövidlátás hátterében genetikai okok állnak, határozottan megfigyelhető az öröklődés is. Bármely életkorban kialakulhat.

Azonban az előfordulásának emelkedő trendjét pusztán a genetika kevésbé indokolná, így más tényezőket is megvizsgálva a szakértők arra jutottak, hogy az életmódunk felelőssé tehető a miópia kialakulásáért. A kevés szabadban töltött idő, a gyakori közelre nézés és az elektronikai eszközök használata együttesen jelentősen növeli a rövidlátás kialakulásának kockázatát. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a miópia gyakoribb a technológiailag fejlett társadalmakban és egyre fiatalabb korban jelenik meg.

 

A rövidlátás fokozatai

Enyhe vagy kisfokú rövidlátásról -6 dioptriáig beszélhetünk, efölött közepes fokúnak minősül -12 dioptriáig, ennél is súlyosabb probléma esetén nagyfokú miópiáról van szó. Fontos az is, hogy mikor alakul ki a rövidlátás, és hogy romlik-e az idő előrehaladtával. Gyerekek esetén nehéz észrevenni, hiszen jellemzően kis térben mozognak, ahol élesen látnak. Ezért a legjobb azt figyelni, honnan nézik a tévét: ha csak közelről hajlandók, akkor érdemes felkeresni a gyermekszemészt.

 

A rövidlátás korrekciója

A miópia könnyen korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, sőt lézeres szemműtéttel is, igaz utóbbit csak felnőttkorban, a látásromlás megállapodása után ajánlják. A rövidlátás esetén alkalmazott szemüveg lencséje konkáv, azaz negatív görbületű, tehát a rövidlátók „mínuszos” szemüvegeket használnak.

 

A rövidlátás szövődményei

Mint minden látásprobléma, a rövidlátás is korrekcióra, kezelésre szorul. Ezzel nem csak a látás további romlását tudjuk megakadályozni, hanem más problémáknak is elejét vehetjük. A rövidlátók esetében például már -1 dioptria esetén is sokkal nagyobb a retinaleválás esélye, mint a normál látással rendelkezőknél, és ez a kockázat a dioptria függvényében még erősebben emelkedik.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration