Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Rövidlátás, távollátás

Rövidlátás, távollátás

2021. október 03.

Rövidlátásnál az olvasás gond nélkül megy, viszont a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik, a kép csak akkor lesz élesebb, ha hunyorgunk. Távollátásnál a helyzet pont fordított: ilyenkor a közeli tárgyakat látjuk rosszul, az olvasás válik problémássá.

A közvetlen hibát mindkét esetben az okozza, hogy a szembe érkező fénysugarak nem a retinán találkoznak, hanem rövidlátásnál előtte, távollátásnál pedig mögötte. Utóbbit sokan összekeverik a korral járó szemromlással, ami hasonló tünetekkel jelentkezik, de esetében más jellegű problémáról van szó. Ez a látáshiba ugyanis nem klasszikus töréshiba miatt alakul ki, hanem azért, mert a kor előrehaladtával mindenkinél csökken a szemlencse rugalmassága.

Miért törik rossz helyen?

A rövidlátásnál jelentkező töréshibát az okozza, hogy a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb. Állhatnak a probléma hátterében öröklött okok is. Genetikai tényezők a távollátás kialakulásában is szerepet játszhatnak, de magát a problémát itt az váltja ki – és ez vezethető vissza öröklött okokra –, hogy a szem kisebb, tengelye pedig rövidebb a normálisnál. Emiatt esik a képek fókuszpontja kicsivel a retina mögé. Ritkán, de okozhat távollátást az is, ha a szaruhártya vagy a lencse valami miatt laposabb.

Műtét vagy szemüveg?

A rövidlátás szemüveggel és kontaktlencsével jól korrigálható, de ma már rutineljárásnak számítanak azok a lézeres műtétek is, amelyekkel a probléma meg is szüntethető. Ezeknél a beavatkozásoknál a szaruhártya centrális részét vékonyítják el, teszik laposabbá, ennek segítségével csökkentik a szaruhártya törőerejét. Ilyen megoldásokkal a rövidlátás mínusz 0,75 és mínusz 12 dioptria között jellemzően jól korrigálható.,

A távollátást lézeres műtéttel nem minden esetben lehet kezelni, de azért az esetek egy részében ez is megoldható (ez a módszer plusz 0,75 dioptria és plusz 6 dioptria között működőképes). Ilyenkor a centrális terület érintetlen marad, a periférián viszont gyűrű alakban elvékonyítják a szaruhártyát, így növelve a centrum törőerejét. Az, hogy a távollátók közül ki alkalmas lézeres látásjavító műtétre, számos tényezőtől függ. Az egyik legfontosabb kérdés ilyenkor az, hogy milyen a szaruhártya eredeti vastagsága és görbülete. Ha lézeres kezelés nem kivitelezhető, akkor 45 éves kor felett a szemlencse cseréje lehet a megoldás. Ezzel a módszerrel már a plusz 5-6 dioptria feletti távollátás is kezelhető.

Lektor: dr. Cserháti Zoltán szemész szakorvos

Megosztás