Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Rövidlátás, távollátás

Rövidlátás, távollátás

2021. október 03.

Rövidlátásnál az olvasás gond nélkül megy, viszont a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik, a kép csak akkor lesz élesebb, ha hunyorgunk. Távollátásnál a helyzet pont fordított: ilyenkor a közeli tárgyakat látjuk rosszul, az olvasás válik problémássá.

A közvetlen hibát mindkét esetben az okozza, hogy a szembe érkező fénysugarak nem a retinán találkoznak, hanem rövidlátásnál előtte, távollátásnál pedig mögötte. Utóbbit sokan összekeverik a korral járó szemromlással, ami hasonló tünetekkel jelentkezik, de esetében más jellegű problémáról van szó. Ez a látáshiba ugyanis nem klasszikus töréshiba miatt alakul ki, hanem azért, mert a kor előrehaladtával mindenkinél csökken a szemlencse rugalmassága.

Miért törik rossz helyen?

A rövidlátásnál jelentkező töréshibát az okozza, hogy a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb. Állhatnak a probléma hátterében öröklött okok is. Genetikai tényezők a távollátás kialakulásában is szerepet játszhatnak, de magát a problémát itt az váltja ki – és ez vezethető vissza öröklött okokra –, hogy a szem kisebb, tengelye pedig rövidebb a normálisnál. Emiatt esik a képek fókuszpontja kicsivel a retina mögé. Ritkán, de okozhat távollátást az is, ha a szaruhártya vagy a lencse valami miatt laposabb.

Műtét vagy szemüveg?

A rövidlátás szemüveggel és kontaktlencsével jól korrigálható, de ma már rutineljárásnak számítanak azok a lézeres műtétek is, amelyekkel a probléma meg is szüntethető. Ezeknél a beavatkozásoknál a szaruhártya centrális részét vékonyítják el, teszik laposabbá, ennek segítségével csökkentik a szaruhártya törőerejét. Ilyen megoldásokkal a rövidlátás mínusz 0,75 és mínusz 12 dioptria között jellemzően jól korrigálható.,

A távollátást lézeres műtéttel nem minden esetben lehet kezelni, de azért az esetek egy részében ez is megoldható (ez a módszer plusz 0,75 dioptria és plusz 6 dioptria között működőképes). Ilyenkor a centrális terület érintetlen marad, a periférián viszont gyűrű alakban elvékonyítják a szaruhártyát, így növelve a centrum törőerejét. Az, hogy a távollátók közül ki alkalmas lézeres látásjavító műtétre, számos tényezőtől függ. Az egyik legfontosabb kérdés ilyenkor az, hogy milyen a szaruhártya eredeti vastagsága és görbülete. Ha lézeres kezelés nem kivitelezhető, akkor 45 éves kor felett a szemlencse cseréje lehet a megoldás. Ezzel a módszerrel már a plusz 5-6 dioptria feletti távollátás is kezelhető.

Lektor: dr. Cserháti Zoltán szemész szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration