Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Bár a látásjavító szemműtétek csak az utóbbi évtizedben lettek igazán közismertek, a szemészek már régóta használnak lézeres eszközöket. Hogyan történnek az ilyen műtétek, és mikre jelenthetnek megoldást?

A látásjavító szemműtétek felfutása a ’90-es évek óta tart, egyre modernebb eljárások jelennek meg. Azoknak a pontossága, amelyeket ma alkalmaznak, már plusz-mínusz 0,5 dioptria, míg ez a határ 20 évvel ezelőtt 1 dioptria volt. Bár ma már többféle szemműtét is elérhető, ezek lényege típustól függetlenül az, hogy a szem fókuszpontját a rövidlátóknál hátrébb hozzák, a távollátóknál pedig előrébb tolják. Az erre alkalmas eljárások közül a szemészek jellemzően a PRK, a LASIK, valamint a femto-LASIK technikát alkalmazzák.

 

Tisztán látni

A PRK néven emlegetett műtéttípusnál a szemcseppekkel történő érzéstelítés után eltávolítják a szaruhártya hámrétegét, majd lézerrel elvégzik alatta a szaruhártya kezelését, vékonyítását. Létezik úgynevezett no touch PRK eljárás is, ami a hagyományostól abban különbözik, hogy a hámréteg eltávolítását is lézerkészülékkel végzik. A PRK kezelések után a ledörzsölt hámsejtek 2-3 nap alatt nőnek vissza, ez idő alatt komoly fájdalmak jelentkezhetnek. A megszokott életvitelhez nagyjából egy hét után lehet visszatérni, és utána még több hónapig szükség van szemcseppes kezelésre is.

Csak kíméletesen

A LASIK eljárásnál egy számítógéppel vezérelt mechanikus vágóeszköz segítségével képeznek lebenyt a szaruhártya felső rétegeiből, majd azt fölhajtva végzik el a lézerkezelést. Ezt követően lebenyt visszahajtják, így a beavatkozást nem követi fájdalom. A femto-LASIK az alapműtéttől abban különbözik, hogy esetében a lebenyt nem késsel, hanem a lézerrel képezik.

Ezek a beavatkozások – beleértve a PRK-t is – pár perc alatt elvégezhetők, viszont előttük szükség van komolyabb szemészeti vizsgálatra. Ez azért fontos, mert az egyes műtéttípusoknak lehetnek ellenjavallataik.

 

Mennyibe kerül a lézeres szemműtét?

Ilyen jellegű látásjavító beavatkozásokat csak magánegészségügyi ellátás keretében végeznek. A műtét maga pár perces művelet, azonban több előzetes vizsgálaton kell átesni, illetve utólagosan jó néhány kontrollt is előírnak, ezek mindegyike növeli a költségeket. A műtétek jellemző ára 2022. közepén 160 és 500 ezer forint között található, az ár természetesen leginkább az alkalmazott technológiától függ – ezek közül a szemorvos választja ki a számunkra megfelelőt – és szemenként értendők. Az előzetes és kontrollvizsgálatok díjai körülbelül további 50-80 ezer forintos kiadást jelentenek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration