Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A szemünknek sem mindegy, milyen környezetben töltjük a napjainkat. Több olyan hatás is érhet bennünket a minket körülvevő világból, amely irritálhatja, illetve megfájdíthatja.

Szinte mindenki tapasztalta már, hogy ha füstös levegőben vagy épp huzatban ül, egy idő után égni kezd a szeme. Ám vannak olyan környezeti tényezők is, amelyeket szinte észre sem veszünk, hiszen rövid távon nem túl zavaróak, a szemünk viszont nagyon is érzékeny rájuk. Ha huzamosabb ideig ki vagyunk téve nekik, akkor égni, csípni kezd a szem, és furcsa "idegentest-érzés" alakul ki benne, mintha belement volna valami. Vajon mi minden bánthatja a szemünket?

Száraz levegő

Ha sok időt töltünk kimondottan száraz levegőben, például légkondicionált irodában vagy távfűtés mellett, akkor egy idő után a szemünk is szárazzá válhat. Érdemes odafigyelni a levegő páratartalmára, és ha szükséges, párásítani. A belső folyadékpótlás is fontos, igyunk eleget. 
A szemünk folyamatos nedvesítéséről pedig műkönny rendszeres alkalmazásával gondoskodhatunk.

Dohányfüst és légszennyezettség

A dohányzás nemcsak akkor árt a szemnek, ha aktívan dohányzunk, hanem akkor is, ha más cigarettafüstjét vagyunk kénytelenek elviselni. A nikotin érszűkítő hatású, tehát a szem hajszálereit rongálja, míg a füst és általában a szennyezett levegő könnyen szemszárazságot okozhat. A cigarettáról már csak ezért is érdemes leszokni. Ha pedig olyan helyen kell sok időt töltenünk, ahol nagy az autóforgalom és rossz a levegőminőség, egy légtisztító berendezés beszerzését is érdemes fontolóra venni.

Huzat

Az arcunkat folyamatosan érő légáramlat szintén szárítja és irritálja a szemet. A legkellemetlenebb az erős huzat, de nem tesz jót a szél, és a légkondicionálónak vagy a ventilátornak egyenesen az arcunkra irányított fuvallata. Óvjuk a szemünket, és ha csak lehet, szüntessük meg a huzatos helyzetet. 

Túl erős vagy túl gyenge fény

Ha rossz fényviszonyok mellett tesszük a dolgunkat, például olvasunk vagy dolgozunk, az nagyon hamar kifárasztja a szemünket. Ám az erős fény is veszélyes lehet: az erőteljes napsütés UV-sugarai rövid távon irritálhatják a szemet, hosszú távon pedig növelhetik egyes szembetegségek, például a szürke hályog kialakulásának kockázatát. Épp ezért a szemünket napos időben mindig napszemüveggel kell védeni, amelynek a minőségére is oda kell figyelni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration