Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Bár a cukorbetegséget gyógyítani még ma sem tudjuk, sok az olyan új ismeret róla, ami segítheti a kezelését, megelőzését – legyen szó akár a gyerekkori 1-es, akár a felnőttkori 2-es típusáról. Milyen újdonságok vannak a diabétesz háza táján?

A cukorbetegség a 21. század elejének egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, tömegeket érint a világon mindenütt. Érintettjeinek száma már az ezredfordulón átlépte a 170 milliót, és azt valószínűsítik, hogy 2030-ra ez a szám a 350 milliót is meghaladja majd. A diabétesz a társuló szövődmények miatt globális szintű gondot okoz, nem véletlen, hogy kezelésének lehetőségeit folyamatosan kutatják. Keresik azokat az életmódon túlmutató okokat is, amelyek a rizikóját növelik, így érdemes őket – ha ez lehetséges – elkerülni. Ezek felkutatása akkor is fontos, ha az egyértelmű, hogy a 2-es típusú, felnőttkorinak is nevezett cukorbetegség legfontosabb rizikótényezője az elhízás és a mozgásszegény életmód. Ebből adódik a megelőzés módja is: az étrendre való odafigyelés és a rendszeres sportolás.

Betegségek is kiválthatják

Az életmódbeli okok mellett a diabétesz kialakulásának rizikóját azok a hormonális betegségek növelhetik, amelyek a vércukorszint szabályozásában kulcsszerepet betöltő inzulin hatását áttételesen csökkentik vagy fokozzák. Ilyen például a pajzsmirigy-alulműködés és -túlműködés, illetve azok a betegségek, amelyek a mellékvesekéreg hormontermelésére vannak kihatással. Például ha a mellékvese által termelt kortizol túltermelődik, akkor sérül a cukoranyagcsere is. Az esetleges hormonbetegségek kivizsgáltatása, majd lehetőség szerinti kezelése emiatt is kulcskérdés.

Komolyan kell venni a hasnyálmirigy-gyulladást is, az ugyanis tönkreteheti a szerv inzulint termelő sejtjeit (a hasnyálmirigy-gyulladás rizikóját az alkoholizmus erősen emeli). Szintén az inzulintermelő sejtek károsodása, illetve hiánya vezethet cukorbetegséghez olyan esetekben, ha a hasnyálmirigyet daganatos betegség miatt el kell távolítani. Okozhat hasnyálmirigy-problémát az epekövesség is, ha ugyanis egy epekő elszabadul, majd lecsúszik az epevezetékbe – a hasnyálmirigy és az epe vezetékének közös az utolsó szakasza –, akkor az emésztőnedvek visszaáramlanak, gondot okoznak. Az epegörcsöket emiatt is fontos kivizsgáltatni, illetve időben kezeltetni.

Górcső alatt a gyógyszerek

Ma már ismert az is, hogy egyes gyógyszerek rendszeres alkalmazása emelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ilyenek például a szteroid készítmények, amelyekre ízületi problémáknál, immunbetegségeknél is szükség lehet. Az ilyen gyógyszerek nagy dózisú, hosszú távú alkalmazását mindig alaposan át kell gondolniuk az orvosoknak, ugyanis a sok éven át történő szisztémás terápia – tehát nem az, amikor az asztmások szprét használnak, aminek koncentrációja borzasztóan alacsony – komoly kockázatokat hordozhat, pláne, ha valaki eleve hajlamos a diabéteszre.

Emiatt fontos, hogy a szteroid gyógyszerek jelentette kockázatot csak akkor vállaljuk, ha azok mással nem válthatók ki Ezek a gyógyszerek persze nagyon hatékonyak, sok esetben pótolhatatlanok. Akinek mindenképpen ilyen kezelésre van szüksége, annak még inkább figyelni kell a rendszeres testmozgásra, az elhízás megelőzésére. A szteroidok mellett egyes pszichiátriai gyógyszerek is emelhetik a cukorbetegség kockázatát, főképp amiatt, mert növelik az étvágyat, ezáltal pedig elősegítik az elhízást. A megfelelő készítmények kiválasztása emiatt is kulcskérdés.

A gének szerepe

Régóta ismert, hogy a diabétesz családon belül halmozódhat, ugyanakkor tudjuk, hogy ez nem feltétlenül a génekhez kötődik, hanem például ahhoz, hogy az elhízott, és emiatt a diabéteszre hajlamos szülőknek nagyobb eséllyel lesz a gyereke is elhízott, és egyben veszélyeztetettebb. Viszont ettől függetlenül ismertté vált már olyan géncsalád is, amelynek tagjai ténylegesen közrejátszhatnak a cukorbetegség kialakulásában. Egyik típusuk például a MODY nevű cukorbetegséget okozza, ami inkább serdülőkorban szokott jelentkezni. Esetében inzulinra nincs szükség, kezeléséhez elég egy szájon át szedhető diabétesz gyógyszer. Létezik olyan genetikailag meghatározott cukorbetegség is, amelynél csak enyhe vércukorszint-emelkedés jelentkezik. Ez a jelenség élethosszig megmarad, de túl azon, hogy laborvizsgálatokon észlelik, nem okoz szövődményeket, kezelni sem kell.

Mi okozza a gyerekkorit?

Az 1-es típusú, gyerekkorinak vagy fiatalkorinak nevezett cukorbetegséget a 2-es típusú diabétesztől mindig el kell különíteni. Ez a forma olyan autoimmun folyamat miatt alakul ki, amelynél az immunrendszer tévedésből megtámadja az inzulintermelő sejteket, így a szervezetből hiányzik az inzulin. Ez az oka annak, hogy ennél a diabétesznél már a kezdetekben is inzulinra van szükség. A betegség pontos oka – túl azon, hogy egy autoimmun folyamat eredménye – nem ismert, de azt például tudjuk, hogy gyakrabban alakul ki elhízott szülők gyerekeinél. Ismert az is, hogy kockázatát az anyatejes táplálás csökkenti.

Fotó: Dreamstime

Emellett vannak olyan adatok, amelyek arra utalnak, hogy kialakulásának rizikóját emelhetik egyes vírusfertőzések. Ilyen például a rubeola (ami ellen Magyarországon kötelező az oltás), a hasmenést és egyéb tüneteket okozó Coxsackie-vírus, de valószínűsíthető a rota is. Utóbbira egyebek mellett abból következtetnek, hogy amikor Ausztráliában bevezették a rotavírus elleni oltást, 14 százalékkal csökkent a négy év alattiak körében az 1-es típusú diabétesz gyakorisága. Ez annak ellenére történt, hogy korábban náluk is hasonló volt a gyerekkori cukorbetegség előfordulásának emelkedése, mint nálunk. Persze konkrét okként a vírusfertőzések nem nevezhetők meg, de az valószínűsíthető, hogy plusz rizikótényezőként közrejátszhatnak abban az autoimmun folyamatban, ami a gyerekkori diabétesz kialakulásához vezet.

Árulkodó jelek

Az 1-es típusú cukorbetegségnél a problémát az okozza, hogy a szervezetből hiányzó inzulin miatt a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben marad, majd a vesén keresztül távozik. Ez okozza a gyerekkori diabétesz első tünetét, a gyakori pisilést, illetve azt, hogy a kicsik az így elvesztett folyadék pótlása miatt sokat isznak. Pontosabban nem is sokat, hanem rengeteget: akár napi 4-5 liter folyadékra is szükségük lehet.

Mivel a gyerekek energiához sem jutnak annak következtében, hogy a sejtjeikbe nem jut be a cukor, testsúlyukból is sokat vesztenek, amin az sem segít, ha rendszeresen esznek, és egyébként az étvágyuk is jó. Mindezek miatt nem meglepő, hogy fáradékonnyá és gyengévé válnak, képtelennek lesznek figyelni, folyton elalszanak. Ha a szülők ezeket a tüneteket nem veszik komolyan, a betegséget pedig nem ismerik fel időben, a kicsi akár intenzív osztályra is kerülhet a hirtelen jelentkező súlyos tünetek miatt. A szülőknek és pedagógusoknak emiatt kell nagyon figyelniük az árulkodó jelekre. Az 1-es típusú diabétesz kezelésével kapcsolatban jó hír, hogy ha a betegséget időben felismerik, a kezelést pedig megkezdik, a gyerekek jól egyensúlyban tarthatók. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration