Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Zöld hályog

Zöld hályog

2021. október 03.

A zöldhályog – másik nevén glaukóma – köznyelvi elnevezése eléggé félrevezető. Esetében ugyanis szó sincs arról, hogy a szemben hályog képződne, ez a probléma magát a látóideget érinti. Fennállásakor annak rostjai pusztulnak, az esetek többségében amiatt, mert megemelkedik a szemnyomás, ami árt az idegrostok anyagcseréjének, működésének. A glaukóma ráadásul nem egyetlen kórkép, hanem több, különböző eredetű és klinikai megjelenésű probléma közös elnevezése.

Sokáig észrevétlen

A zöldhályog leggyakoribb formája az úgynevezett nyitott zugú glaukóma, ami a fejlett országokban a 40 év felettiek 2 százalékát érinti. Ezt a betegséget nem kíséri fájdalom, a miatta jelentkező látásromlás sokáig észrevétlen marad. Emiatt van az, hogy a problémát korai fázisban inkább csak szűrővizsgálatokon fedezik fel. Ha gyanakodnak rá, akkor a szemész egyebek mellett szemnyomást is mér és látótér vizsgálatot is elrendel. A szemnyomást ideális esetben többször is mérik, ez a paraméter ugyanis napszakonként is jelentősen ingadozhat a zöldhályognál.

Folyamatos kezelés

A glaukóma élethosszig tartó kezelést igényel, ami azt célozza, hogy a szemnyomás folyamatosan alacsony legyen. Ehhez legtöbbször szemcseppeket használnak, ha pedig azok nem hoznak optimális eredményt, lézeres vagy műtéti beavatkozást végezhetnek. Fontos, hogy a betegek rendszeresen – évente 3-6 alkalommal – járjanak szemészeti vizsgálatra, ahol ellenőrizhetik, hogy szemnyomásuk rendben van-e, terápiájuk jól be van-e állítva. Ha nincs, a kezelési tervet módosítani kell, mert ha ezt nem teszik, a látás visszafordíthatatlanul romolhat.

Veszélyes rohamok

Ha a szemnyomás a fel nem ismert probléma (szűk vagy zárt zug) miatt váratlanul emelkedik, glaukómás roham is bekövetkezhet. Ilyenkor szemfájdalom, nagyon erős homlok- vagy halántéktáji fejfájás jelentkezik, amit általános rossz közérzet kísér, esetenként hányinger, hányás, hasi fájdalom is előfordulhat. Ez olyan sürgősségi állapot, amelynél azonnali, agresszív szemnyomás-csökkentésre van szükség, mert ha ez elmarad, pár napon belül vakság alakulhat ki. A roham csillapítását követően külön szemészeti beavatkozásra is szükség van: ilyenkor olyan lézeres kezelést végeznek – a másik, egészséges szemen is –, ami segíti a hasonló helyzetek megelőzését.

Lektor: dr. Mészáros Franciska, szemész szakorvos

 

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration