Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Orrpolip

Orrpolip

2021. május 01.

Az orrpolip tünete lehet az állandó orrfolyás, a szájon át történő légzés, a gyakori torokfájás. Az orrpolipot fontos kezelni, mert hajlamosít az arcüreg- és középfülgyulladásra.

Az orrpolip olyan vizenyős duzzanat, kocsonyás nyálkahártya-képződmény, amely az orrmelléküregeket és az orrüreget borító nyálkahártyán képződik. A halvány, alapjáról elmozgatható képlet jellemzően mindkét orrüregben megjelenik, sokszor többszörösen. Kialakulása azért okoz gondot, mert elzárhatja a melléküregek kivezető nyílását, az orrjáratokat és az orrüreg hátsó, orrgaratba vezető nyílását. Emiatt az orrlégzés nehezített lesz, és a szaglás is romlik. A beteg orrfolyásra és garat felé csorgó váladékra is gyakran panaszkodik, amit arcfeszítő érzés kísér. Ha az orrpolipok nagyobbak, akkor azok teljesen el is zárhatják az orrüreget, emiatt az érintett szájon át kezd el lélegezni. Ennek következménye lehet az, hogy a torok és a garat nyálkahártyája kiszárad, a torok érzékennyé, gyulladttá válik. Az orrpolip hajlamosít az arcüreggyulladásra és a középfülgyulladásra is.

Bűnös gyulladás

Az orrpolip az orrüreget és az orrmelléküregeket borító nyálkahártya-burjánzása miatt alakul ki. A betegséget a tünetek és az orrtükri kép alapján azonosítják, a korrekt diagnózishoz pedig szükség van endoszkópos és képalkotó vizsgálatra is. Utóbbi CBCT (Cone Beam Computed Tomography) vizsgálatot jelent, amellyel a hagyományos röntgenfelvételeknél pontosabb, három dimenziós kép készíthető. A módszer nagy előnye, hogy vele tovább pontosítható a probléma kiterjedtsége.

Kombináltan kezelhető

Az orrpolipokat első körben megpróbálják gyulladáscsökkentőkkel kezelni, használhatnak ehhez helyi szteroid orrspray-t és szteroid tablettát is. Ha a gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, a polipokat műtétileg - úgynevezett FESS műtéttel, ami egy endoszkópos orrmelléküreg-műtét - távolítják el. Kiterjedt polipózis esetén a beavatkozást altatásban végzik. A helyileg ható szteroidos orrsprayre műtét után is szükség lehet, ha pedig a polipok a kezelések ellenére is nagyon gyakran visszatérnek, akkor biológiai terápiát is alkalmazhatnak. Ha a polip külleme nem típusos, az eltávolítás után szövettani vizsgálatra is elküldik. Mivel a féloldali orrpolip lehet daganatos elváltozás is, ilyenkor is további vizsgálatokra van szükség.


Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration