Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Ha náthásan sokat fújjuk az orrunkat, akkor az óhatatlanul kiszárad, kipirosodik. Hogyan előzhetjük ezt meg, és mit tehetünk, ha a nyálkahártyának mégis baja esik, az orr pedig kisebesedik?

Az állandó orrfújás, az orrcseppek és orrszprék folyamatos használata óhatatlanul kiszárítja az orr nyálkahártyáját, a zsebkendő pedig kikezdheti a bőrt is. Emiatt fontos, hogy ha azt érezzük, hogy az orrunk szárazzá válik, kenjük be A-vitaminos, panthenolos orrkenőccsel, csöpögtessünk bele orrolajat. Erre a célra megfelelnek az orrkenőcsök is, de azért jó figyelni arra, hogy a választott termék minél kevesebb illatanyagot tartalmazzon. Az orrfújástól kisebesedett bőrt szintén ápolhatjuk panthenolos kenőcsökkel.

Pótolni a nedvességet

Ha a bőr és a nyálkahártya nedvességtartalmát pótoljuk, sokkal jobban viseljük a betegséget is, ami azzal magyarázható, hogy hatására az áramlásérzet javul. Ennek köszönhetően az orr szellőzését akkor is jobbnak fogjuk érezni, ha orrfújásra még bőven szükségünk van. A jó állapot fenntartása érdekében fontos, hogy az orrkenőcsöket, orrolajakat naponta többször is használjuk. Az orrnyálkahártya kiszáradásának megelőzését az is segíti, ha olyan orrspray-t szerzünk be, amelyben gyulladásgátló vagy nyálkahártya-száradást csökkentő hatóanyagok – például hialuronsav – is vannak. Ezekkel az orr szintén ápolható.

Mit tud a sóoldat?

Jót teszünk az orrnyálkahártyának azzal is, ha az orrüreget rendszeresen átmossuk fiziológiás sóoldattal. Ezt erre a célra gyártott orrmosó eszközök segítségével tehetjük meg, használatuktól nem kell megijedni: alkalmazásukkor nedvességet nem vonunk el a nyálkahártyától, de duzzanatát csökkenteni tudjuk. Aki az orrmosástól nagyon ódzkodik, az beszerezhet sóoldatos orrspray-t is. Ezek kevésbé hatékonyak, hiszen az orrot, orrüreget nem tisztítják, viszont a nyálkahártya felszínének ettől függetlenül jót tesznek.

facebook-share Megosztás