Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Benőtt köröm

Benőtt köröm

2021. október 03.

A benőtt köröm népbetegség, rengeteg embert érint, időnként komolyabb beavatkozásra is szükség van miatta. A probléma akkor alakul ki, ha a körömszél a körömsánc (körömvezető sín) alá nő, azt úgymond felgyűri maga előtt. Az alánövő köröm a körömsáncot irritálja is, emiatt szövetei begyulladnak.

Ennek látható tünete a körömszél fájdalmas duzzanata, amiből gyakran genny is csordogál. A koromsánc területén vadhús is képződik, a bajt az is tetézi.

Bűnös körömolló

A köröm általában azért nő be a körömsánc alá, mert túlzottan ívesre vágjuk (kivágjuk a köröm sarkait), és ezzel mi magunk teremtünk lehetőséget a benövésre. A hajlamot fokozza az is, ha a köröm higiéniájára nem figyelünk, hagyjuk, hogy gyakran beszennyeződjön. A láb körmeinek nem tesznek jót a túlságosan szűk orrú cipők sem, amelyek a lábujjakat úgymond egymáshoz préselik. Ilyenkor a mechanikai irritáció, és a miatta kialakuló bőrkeményedés vezet körömbenövéshez. A probléma rizikóját mindenképp növeli, ha valakinek a körömlemeze eleve szélesebb.

Szike vagy lézer

A benőtt köröm általában műtéti beavatkozással szüntethető meg, de ha időben észleljük, várhatunk eredményt a műtét nélküli, konzervatív helyi kezeléstől is. Ilyenkor meg lehet próbálkozni áztatással, majd a köröm „előemelésével”, és lehet használni gyulladáscsökkentő, antibiotikumos vagy fertőtlenítő készítményeket is, persze csak azt követően, hogy kikértük erről szakember véleményét. Ha ezek a módszerek nem működnek, mihamarabb ortopéd orvoshoz vagy kézsebészhez kell fordulni. A szakorvos az ilyen beavatkozásokat szikével vagy lézerrel végzi helyi érzéstelenítésben. A műtét során a benőtt körömszakaszt, a gyulladt körömsánc túlnőtt részét, valamint a körömtermelődést biztosító osztódó réteg problémát okozó részét távolítja el. A körömtermelő zóna ilyen jellegű megkeskenyítése sokkal jobb megoldás, mint a körömszél folyamatos kivagdosása.

Gondos ápolás

A beavatkozás után a problémás területet pihentetni kell, a kötést pedig rendszeresen cserélni. Ha lábkörömről van szó, akkor fontos, hogy a gyógyulásig nyitott lábbelit, papucsot viseljünk. Sajnos van esély arra, hogy a körömbenövés kiújul, ilyenkor a műtétet is ismételni kell. A visszaesés rizikóját gondos kéz és lábápolással, fenololdat használatával, kényelmes lábbelik viselésével lehet csökkenteni.

Lektor: dr. Hetthéssy Judit PhD kézsebész

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration