Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Korpásodás

Korpásodás

2020. december 14.

A korpásodás tünetei jellegzetesek, mindenki ismeri a ruhán, vállon megjelenő kisebb-nagyobb hámsejtcsoportokat, tudja, hogy a probléma gyulladással és viszketéssel, súlyosabb esetben kipirosodással jár.

Maga a korpásodás a fejbőr fokozott hámlását jelenti, aminek hátterében több ok is állhat. Ezek lehetnek alkati tényezők, például a szeborreás bőrtípus, amelynél a faggyúmirigyek eleve fokozottabban működnek.

Keresni az okokat

Mivel serdülőkorban a hormonális változások is serkentik a faggyúmirigyek működését, ezért a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél gyakoribb az ilyen panasz. Előfordul az is, hogy korpásodás faggyúmirigy-túlműködés nélkül, sőt kimondottan száraz bőrnél jelentkezik. Állhatnak a korpásodás hátterében konkrét betegségek, például a pikkelysömör is. A korpásodásnak kedvezhet egyes mikroorganizmusok, különösképpen gombák elszaporodása. Érzékeny bőrnél irritáló hatású samponok és hajfestékek is kiválthatnak olyan gyulladást, amely korpásodást okoz.

Kitartóan kezelni

A korpásodás jellemzően makacs panasz, tünetei gyakran kiújulnak. Teljes gyógyuláshoz a kezelés csak ritkán vezet, de a tüneteket kordában lehet vele tartani. Mivel a fejbőrre jutó hatóanyagok sokszor éppen a korparéteg miatt nem érnek célt, fontos az is, hogy a plakkokat eltávolítsák a kezelés megkezdése előtt. Ezt követően a különféle szaruoldó és hámlasztó anyagot tartalmazó kenőcsök és pakolások hozhatnak megoldást. Jók lehetnek a kéntartalmú samponok és krémek is, amelyek a hámsejtek működését is befolyásolják, van gombaellenes hatásuk is. Megesik, hogy a panasz megszüntetéséhez pontos diagnózisra – a gomba mikroszkópos vizsgálatra, vagy a pikkelysömör azonosítására – is szükség van. Ha a panaszt sampon vagy hajfesték okozza, elég lehet azok mellőzése, lecserélése is.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration