Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A hajhullásnak senki nem örül, igyekszik neki mindenki gátat szabni, sokszor sikertelenül. Mi okozhat hajvesztést, és hogyan lehet fellépni ellene?

Hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 80-100 hajszálnál többet veszítünk. Mivel azonban a kihullott szálakat nem lehet megszámolni, általában azt mondjuk, hogy a hajhullást az jelzi, ha fésülködéskor, hajmosáskor a megszokottnál lényegesen több hajszál ragad a fésűben, vagy akad fenn a lefolyóban. Ettől a típusú hajhullástól (ez az úgynevezett diffúz hajhullás) el kell különíteni a foltos hajvesztést, ami azt jelenti, hogy a hajszálak a fejbőr jól körülírható területről tűnnek el.

 

A hormonok közbeszólnak

A diffúz hajvesztés a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, de fiatalabbaknál is jelentkezhet stresszes időszakokban. Lehet a hajvesztésnek fiziológiás oka is, amire tavasszal és ősszel kell számítani, főleg ha valaki vitaminszegényen táplálkozik.

A férfiak diffúz hajhullását a hajhagymák hormonokra való érzékenysége magyarázza: jellemzően azok kopaszodnak meg ily módon, akiknél a hajhagymák genetikailag érzékenyebbek az amúgy normális mennyiségű hormonra. Nőknél a diffúz hajvesztése szintén visszavezethető lehet ilyen jellegű okokra, de náluk ez ritkább.

Ha a diffúz hajhullást genetikai okok magyarázzák, akkor elég nehéz ellene fellépni. Segítséget esetleg a vitaminok és az étrend-kiegészítők, helyi vérbőséget fokozó kezelések jelenthetnek, alkalmazhatók lehetnek kozmetológiai beavatkozások is. Ezek a kezelések egyéb esetekben is hasznosak lehetnek.

Ha foltokban hullik

A foltos hajhullás már komolyabb bajra utal, nem szabad egyszerű esztétikai problémaként tekinteni rá. Ez ugyanis olyan betegség, amelynek hátterében komoly immunológiai rendellenességek is lehetnek, miatta részletes kivizsgálásra van szükség. Kiváltó oka általában az, hogy az immunrendszer túlműködik, túlérzékennyé válik. Ez vezet ahhoz, hogy a hajhagymák foltokban kilökődnek. A folyamat végén akár teljesen el is tűnhet a haj, néha a szőrzet is.

Az ismeretlen okból beinduló immunreakció mellett a foltos hajhullás hátterében egyéb okok is állhatnak. Ilyenek lehetnek a rejtett gyulladások és gócbetegségek, krónikus fertőzések.

Az ilyen jellegű hajhullást akkor lehet megszüntetni, ha sikerül feltárni a kiváltó okát, és azt kezelni is lehet. Az immunrendszer túlműködése gyógyszerekkel csökkenthető, és általában kezelhető a többi mögöttes ok is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration