Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Nemi herpesz

Nemi herpesz

2020. december 14.

A nemi herpesz a nemi szerveken és a végbélnyílás körül okoz panaszokat, pici hólyagokat. Férfiaknál a tünetek a hímvessző bármely részén megjelenhetnek, míg nőknél leginkább a szeméremtesten lesznek láthatók az apró hólyagocskák.

Kezdetben ezek tartalma víztiszta, de a folyadék idővel zavarossá válik, majd kifakad. Ekkor már fekélyek alakulnak ki helyükön. Ezek fájdalmasak lehetnek, de egy-két hét alatt általában heg nélkül gyógyulnak. A betegség ideje alatt jellemzően megnagyobbodnak, fájdalmassá válnak a lágyéki nyirokcsomók is. Megesik, hogy a probléma a hüvelyre, és akár a méhnyakra is átterjed, de érintett lehet a húgycső is. Erre a vizeléskor jelentkező heves fájdalom utalhat. A vírus súlyos általános tüneteket, lázat, rossz általános állapotot is eredményezhet.

Kétféle herpeszvírus

A nemi herpeszt nem pontosan ugyanaz a vírus okozza, mint az ajakherpeszt: míg utóbbit a herpeszvírus egyes típusa (HSV-1) eredményezi, addig a nemi szerveken a kettes típus (HSV-2) okoz fájdalmasan viszkető hólyagocskákat. A herpesznek ez a típusa jellemzően nemi érintkezés útján terjed.

Hosszas küzdelem

A herpeszvírussal az a probléma, hogy miután behatol a szervezetbe, az idegdúcokban is eltárolódik, majd azokban nyugvó formában évekig, évtizedekig is megmarad. Ezekről a helyekről akkor bújik újra elő, ha az immunvédekezés gyengül, a szervezetet egyéb megbetegedés terheli le, komolyabb stressz vagy fizikai megterhelés éri. Ilyenkor a panaszok újbóli fertőződés nélkül is kiújulhatnak. Ez a herpesztípus az ajakherpeszhez hasonlóan nehezen kezelhető, a tünetek akár hetekig is fennállhatnak, súlyosabb esetben szövődmények is kialakulhatnak. Ilyen lehet például a tüdőgyulladás vagy a kötőhártya-gyulladás, ami átterjedhet a szaruhártyára is. Az alapbetegség, pláne ha gyakran kiújul, szájon át szedett vírusellenes szerekkel kezelhető. Ezekkel érhető el, hogy a herpeszvírus akár hónapokig vagy évekig nyugalomban legyen. Enyhébb esetekben elég lehet a külsődleges kezelés.


Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration