Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Bárányhimlő

Bárányhimlő

2021. március 02.

A bárányhimlő elsősorban 3 és 10 éves kor közötti gyerekeknél fordul elé, zárt közösségekben – ha a gyerekek nincsenek oltva – komoly járványt okozhat. Lappangási ideje 10-21 nap, de már 1-2 nappal a jellegzetes kiütés megjelenése előtt fertőz.

Kórokozója a herpeszvírusok közé tartozó varicella zoster, amely az övsömört is okozza. A vírus cseppfertőzéssel terjed, de közvetíthetik használati tárgyak is. A megfertőződött gyerekeken hólyagos, viszkető kiütések jelennek meg. A hólyagokban lévő folyadék eleinte víztiszta, később zavarossá válik, kisebb udvar veszi körül.

 

Több ütemben érkezik

A betegségre jellemző pöttyök nem egyszerre alakulnak ki, hanem több napon keresztül, több ütemben lepik el a bőrt. Emiatt van az, hogy bárányhimlőnél egyszerre láthatók kis rózsaszín vagy piros, viszkető kiütések, hólyagocskák, és már pörkösödő kiütések is. A tünetek minden testterületet érintenek, de jellemzően sűrűbbek az arcon, a hajas fejbőrön és törzsön, ritkábbak a végtagokon. Megesik, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán és nyelven is pöttyök alakulnak ki. A látványos tünetek mellett a kicsik náthára vagy influenzára emlékeztető panaszokat produkálnak, például folyik az orruk, fáj a fejük, levertnek érzik magukat, hőemelkedésük vagy lázuk lesz. A betegség kiütésekkel járó szakasza 2-3 hétig tart, a hólyagok a pörkösödés után jellemzően nyomtalanul száradnak le.

 

Kezelni a tüneteket

A bárányhimlő kezelése főképp ágynyugalmat, szükség esetén lázcsillapítást jelent, ha kell, használhatók olyan szerek is, amelyek a viszketési ingert csökkentik. Ezeket belsőleg kell alkalmazni, a korábban népszerű külsőleges szereket ma már kevésbé ajánlják, mert azok növelik a bakteriális felülfertőződés veszélyét. Érdemes a kicsit gyakran zuhanyoztatni (langyos vízben), körmeit pedig rövidre vágni. Éjszakára célszerű rá vékony kesztyűt adni, ami megakadályozhatja, hogy a kiütéseket elvakarja. Egyéb kezelésre jellemzően nincs szükség, egyedül azt kell kivárni, hogy a kiütések leszáradjanak. A betegségen való átesés életre szóló védettséget ad, de ma már kötelező ellene a védőoltás is. A vakcina két adagját 12 és 18 hónapos kor között kell megkapniuk a kicsiknek.

 

Oltással kivédhető

A védőoltással a bárányhimlő 90 százalékos eséllyel megelőzhető, a súlyos lefolyás pedig szinte teljesen kivédhető. Az oltás nagyon biztonságos, enyhe mellékhatás is csak ritkán fordul elő. A bárányhimlő elleni oltás azért nagy előrelépés, mert a betegségnek nem csak felnőttkorban, hanem már gyerekkorban is szövődményei lehetnek, az oltással pedig azok is megelőzhetők. Például a viszketés, vakaródzás miatt gennykeltő baktériumok okozhatnak komoly bőrfertőzéseket is. Ha ez megtörténik, akkor a bőrön foltok is visszamaradhatnak. Szövődményként ritkán kialakulhat akár agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás is, tüdőgyulladás, középfülgyulladás, ízületi és szívizomgyulladás, májgyulladás és vesegyulladás is.

 

Felnőttek és kismamák

A nagyon komoly szövődmények és a halálesetek felnőtteknél gyakoribbak. A bárányhimlőn való átesésnek lehet késői szövődménye is, ilyen az övsömör. Utóbbi azért alakulhat ki, mert a vírus a gyógyulás után sem tűnik el teljesen a szervezetből, hanem elrejtőzik egyes idegrendszeri struktúrákban. Onnan akkor bújik elő, ha az immunrendszer egyéb okból legyengül. Ilyenkor már nem bárányhimlő alakul ki, hanem fájdalom kíséretében jelentkeznek hólyagok.

Ha a betegség kismamáknál alakul ki, akkor az nagyobb kockázatot jelent a magzatra nézve is. A rizikó akkor igazán magas, ha a fertőződés a terhesség első 20 hetében történik. Ilyenkor olyan fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki miatta, amely a szívet, az idegrendszert, a hallást és a látást is érinthetik. Kritikus időszaknak számítanak a szülés előtti napok is. Ezért is ajánlott a bárányhimlő elleni védőoltás a tervezett várandósság előtt néhány hónappal azoknak, akik korábban nem estek át a betegségen, és védőoltást sem kaptak még ellene.

Lektor: dr. Kádár Ferenc csecsemő- és gyermekgyógyász, iskolaegészségtan-és ifjúságvédelemi szakorvos

 

 

 

 

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration