Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A legtöbb ember tisztában van a kézmosás fontosságával, de annak helyes technikáját már jóval kevesebben alkalmazzák. Mennyire fontos például a víz hőmérséklete vagy az, hogy milyen szappant használunk? Vagy inkább az a lényeges, mennyi ideig mossuk a kezünket?

A kézmosás az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb, egyben viszont a leghatékonyabb módszer a fertőzések ellen. Különösen a hányással-hasmenéssel járó emésztőszervi, és a felső légutakat érintő betegségek (így például az influenza vagy a koronavírus-fertőzés) kockázatát lehet a kézmosással csökkenteni, hiszen a kórokozók könnyen megtelepedhetnek a kezünkön, onnan pedig az orrba, szájba vagy a szembe kerülhetnek.

Ez a rizikócsökkentés viszont csak akkor működhet, ha helyes kézmosási technikát alkalmazunk. Az, ha csak folyó víz alá tartjuk, esetleg egyszer-kétszer összedörzsöljük kezünket, sőt talán még a szappan használatáról is elfeledkezünk - nem meglepő módon -kevésbé hatékony…. Ezért fontos tudni, hogyan mossunk jól kezet.

A megfelelő kézmosás 4 lépése

1. Folyó víz alatt nedvesítsük be a kezünket, és szappanozzuk is be! Habosítsuk fel a szappant a tenyerünkben!

2. Alaposan, legalább 20 másodpercig dörzsöljük át a kezünket! Ne csak a tenyérre koncentráljunk, mossuk meg a kézhátat, az ujjak közötti területet és a körömágyak környékét is!

3. Öblítsük le a kezet tiszta, folyó víz alatt!

4. Szárítsuk meg a kezünket!

Meleg vagy hideg víz?

A kézmosással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdések egyike az, hogy mindenképpen meleg vízben kell kezet mosni, vagy megfelel a langyos, esetleg a hideg víz is. A szakértők szerint a víz hőmérséklete kevésbé fontos, mint a szappanhasználat, a megfelelő technika és az időtartam, a hideg vizes kézmosás legalább olyan hatékony, mint a meleg víz használata. Ráadásul a meleg víz jobban ki is száríthatja a bőrt. Nyugodtan válasszunk olyan hőmérsékletet, ami a számunkra kellemesebb - így ugyanis valószínűleg nagyobb kedvvel mosunk majd kezet!

Használjunk antibakteriális összetevőt is tartalmazó szappant?

A hagyományos szappan is tökéletesen megfelel! Az antibakteriális készítményt is tartalmazó szappannak a szakemberek szerint több hátránya van, mint előnye, többek között például túlságosan kiszáríthatja a bőrt, és felboríthatja a bőr érzékeny mikroba-egyensúlyát. Emellett hamis biztonságérzetet adhat: ha antibakteriális összetevővel kiegészített szappant használ valaki, könnyen úgy gondolhatja, hogy ezzel spórolhat a kézmosással töltött időn vagy az alaposságon.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration