Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Kullancs-enkefalitisz

Kullancs-enkefalitisz

2021. május 29.

A kullancs-enkefalitisz ritka, de súlyos fertőző betegség,

A kullancs-enkefalitisz olyan agyvelő- és agyhártyagyulladás, amelynek vírusát a kullancs terjeszti, ám önmagától a csípéstől nem kell megijedni: annak esélye, hogy amiatt kullancs-enkefalitisz alakul ki, 1 ezrelék alatti. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kórokozó nem csak erdőben élő vérszívókban fordulhat elő, hanem városi játszótereken, parkokban, gondozott kiskertekben megbúvókban is.

Célkeresztben az agy

A vírus a központi idegrendszert, tehát az agyat és az agyhártyát támadja. A fertőződés az esetek kétharmadában nem okoz klasszikus megbetegedést, sokaknál tünetek nem is érezhetőek. Ha kialakul a betegség, akkor a panaszok 3-21 napos lappangási idő után jelentkeznek, jellemzően két fázisban. Az első fázis rossz közérzettel, hőemelkedéssel és izomfájdalmakkal jár, de ezek pár nap alatt meg is szűnnek. A pár napos tünetmentességet magas láz, erős fejfájás, súlyos szédülés és gyakori hányás követi, és megmutatkoznak az idegrendszeri tünetek is. Például fokozódik az aluszékonyság, vagy éppen ingerlékenység, súlyos esetben tudatzavar alakul ki, eszméletvesztés történik. Egyénfüggő, hogy kinél jön létre súlyosabb agyvelőgyulladás, esetleg gerincvelő-gyulladás is, és kinél csak jóindulatú agyhártyagyulladás.

Verseny a vírussal

A kullancs-enkefalitiszre a tünetek és az anamnézis alapján -  történt, illetve történhetett-e kullancscsípés - gyanakodnak az orvosok, a diagnózist pedig az ellenanyagok emelkedett szintje teszi egyértelművé. Az érintetteket a betegség veszélyessége miatt kórházban kell kezelni, ahol támogató terápiában részesítik őket (nincs olyan gyógyszer, ami hatékony lenne a kullancs-enkefalitisz ellen). Súlyos esetben intenzív osztályos ellátásra, gépi lélegeztetésre is szükség lehet. Régiónkban az érintettek nagyjából 10 százalékánál alakul ki maradandó bénulás, 1-2 százalékuk pedig életét veszti amiatt, mert az idegrendszeri károsodás miatt bénul a légzőközpont is.

Védekezni a kullancs ellen

A megelőzését segíti, ha védekezünk a kullancsok ellen, bozótosba eleve csak hosszú nadrágba, zokniba tűrt nadrágszárral megyünk. A csípéseket riasztószerekkel is el lehet kerülni, de ezektől függetlenül fontos, hogy kirándulások, kerti munkák után alaposan átvizsgáljuk a bőrt, különös tekintettel a térdhajlatra, a fül mögötti területre, a lágyékhajlatra és a hónalja, a hajas fejbőr határterületére. Ha kullancsot veszünk észre, akkor azt nem szabad krémmel bekenni, tekergetni és nyomkodni, ehelyett vékony hegyű kullancseltávolító csipesszel - összepréselés nélkül -  kell kiszedni. A betegség megelőzését az is segíti, ha a védőoltást adatunk be ellene.

Lektor: dr. Lakos András infektológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration