Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Fogínyvérzés

Fogínyvérzés

2021. október 07.

Fogínyvérzés jellemzően akkor jelentkezik, ha a szájhigiénia nem megfelelő, és emitt ínygyulladás alakul ki. Ilyenkor a fogfelszínen pici plakkok – és abban baktériumok – tapadhatnak meg, a szervezet erre reagál a gyulladással.

Ennek részeként tágulnak ki az erek, majd onnan az ínybe fehérvérsejtek lépnek ki, védve a szervezetet a kórokozóktól. Várandósság alatt a fogínyvérzés rizikóját hormonhatások is növelik, ezek miatt lesznek még tágabbak, még áteresztőbbek a kapillárisok. Bár hazánkban ez nem jellemző, a nagyon súlyos C-vitamin hiány (ezt nevezik skorbutnak) is okozhat fogínyvérzést. Állhatnak az ilyen problémák hátterében vérzéssel járó vérképzőrendszeri – például súlyos leukémia –, véralvadási betegségek is.

 

Árulkodó fogkefe

A fogínyből jellemzően fogmosáskor vagy rágáskor szivárog a vér. Maga a vérzés főképp akkor látványos, amikor fogmosás után a szájat kiöblítik, de súlyos esetben fölléphetnek spontán vérzések is. Hematológiai betegségek esetében a probléma mindig látványosabb, ilyenkor az ínyből ténylegesen folyni kezdhet a vér. Dohányosoknál a fogínyvérzés akkor sem komoly, ha amúgy jelentős gyulladás van az ínyben, ugyanis esetükben az ínyben is érszűkületek alakulnak ki (ez is a cigarettázás káros hatásai közé tartozik). Emiatt a dohányosoknak még jobban kell figyelniük a szájhigiéniára, ugyanis esetükben az esetleges gyulladásokra a vérzés kevésbé hívja föl a figyelmet.

 

Az okot kezelni

Mivel a fogínyvérzésnek mindig oka van, önmagában a vérzést nem lehet kezelni, hanem mindig meg kell keresni annak okát. Az semmiképp nem megoldás, ha az érintettek a vérzéstől tartva kevésbé tisztítják a fogaikat, ezzel ugyanis csak rontják a szájhigiéniát, ami még inkább kedvez az ínyvérzésnek. Aki ezt teszi, az egyfajta ördögi kört indít be. A rendszeres és helyes fogmosás mellett segíti a probléma kezelését és megelőzését a fogselymek és fogköztiszítítók, szájvizek használata, illetve a fogak rendszeres dentálhigiéniai tisztítása, a fogkövek eltávolítása is. Az ínygyulladást gyógyszeresen csak akkor kell kezelni, ha annak orvosi oka van (erre például immunhiányos betegeknek lehet szüksége).

Lektor: dr. Orosz Noémi fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration