Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Fogat mosni mindenki tud - gondoljuk naivan - pedig egyáltalán nem magától értetődő, hogy helyes a technikánk a napi rutin során. Milyen a jó fogmosás, és melyek a leggyakoribb hibák? 

Ahhoz, hogy szájhigiénia rendben legyen, a fogmosásra naponta legalább kétszer – reggel és este – időt kell szánni, ha pedig maximalisták akarunk lenne, akkor ebéd után is érdemes elővenni a fogkefét. A fogak akkor tisztíthatók meg jól, ha a művelet legalább két percig tart – ezt érdemes akár kis homokórával is mérni –, és megfelelő módon történik. A helyes eljárás az, ha a fogkefe feje félig az ínyre, félig a fogra kerül, és közben a sörték picit az íny felé néznek (ideális esetben a fogkefe 45 fokos szöget zár be a fog felszínével). Ez azért fontos, mert ilyenkor a sörték valamilyen szinten be tudnak hatolni a fogak közé, elérik az ínyszélt és a fognyakat is.

Körkörös mozgatás

Ha a helyes tartás adott, akkor a fogkefe fejét körkörösen kell mozgatni – így egyszerre 2-3 fogat lehet megtisztítani –, figyelve arra, hogy a fogkefét ne nyomjuk erősen. A lepedéket a körkörös mozgás képes fellazítani, ha pedig ez megtörtént, a fogfelszín felé irányuló, söprő mozdulatokkal el is lehet onnan távolítani. Ha egy-egy területen végeztünk, a fogkefét át lehet helyezni a következő fogakra, egészen addig, amíg végig nem érünk a teljes íven. A körkörös mozdulat a fog külső és a belső felszínen is fontos, mert alkalmazásával nem koptatjuk sem a fognyakat, sem az ínyszélt. A fogfelszíneket már nem kell ilyen módon tisztítani, azon a területen már lehet tolni és húzni a kefét.

Az elektromos fogkefe fejét szintén jó az íny és a fognyak találkozásánál vezetni, és pár másodpercig helyben tartani. Ezen túlmenően mozgatni nem kell, hiszen ez esetben a körkörös mozgást a kefe maga végzi.

Időben cserélni

Akár elektromos, akár hagyományos fogkefét használunk, azt, vagy annak fejét legalább háromhavonta cserélni kell, a tisztítás hatékonyságát pedig érdemes időnként ellenőrizni is. Ez plakkfestő tabletta segítségével történhet, amit egyszerűen csak össze kell rágni, majd a nyelv segítségével szétoszlatni a szájban. Ha ez megvan, a maradékot ki kell köpni, majd a szájat finoman ki lehet öblíteni vízzel. Innen már csak egy lépés, hogy a tükörben megnézzük, látható-e a fogakon elszíneződött plakk és ételmaradék. Ha igen, akkor a kérdéses területekre még inkább figyelni kell.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration