Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ahogy a háztartási gépek egyre nagyobb teret hódítanak az otthonainkban, az egészségünk megőrzését is egyre több kisebb-nagyobb gép szolgálja. De vajon érdemes lecserélni a hagyományos fogkefét egy nyilvánvalóan drágább elektromos változatra?

A fogorvosok egybehangzó véleménye szerit a fogmosás hatékonysága leginkább a helyes technikán múlik. Lehet a hagyományos, kézi fogkefét is jól használni, és lehet a hatékony, elektromos modelleket is rosszul. Épp ezért a fogorvosnál tett látogatásunk alkalmával érdemes kikérdezni az orvost a helyes fogmosási technikáról, és minden nap alkalmazni a megtanultakat. Emellett fontos, hogy a fogselymet is rendszeresen használjuk, hogy a lepedéket a fogközökből is eltávolítsuk. De vajon hogyan válasszunk a különböző fogkefék között?

Mire jó és mire nem jó a hagyományos fogkefe?

A hagyományos, kézi fogkefe nagy előnye, hogy olcsó, kis helyen elfér, és semmilyen energiaforrást nem igényel. Az egyetlen „trükk”, hogy megfelelő keménységű sörtével ellátottat válasszunk, és elsajátítsuk a helyes fogmosási technikát, valamint, ha megvan az ideális fogkefénk, akkor 3-4 havonta lecseréljük azt. A legtöbbünknek a kisebb fejű, sűrű, puha vagy legfeljebb közepesen kemény sörtéjű fogkefék válnak be.

 

A tapasztalatok szerint azonban a kézi fogkefe kevésbé hatékony, mint gépi társa. Egyes mérések szerint kézi fogkefével egy átlagos fogmosás alatt mindössze a lepedék 42 százalékát tudjuk eltávolítani. Ha nem megfelelő keménységű sörtét használunk, vagy túlságosan rányomva „sikáljuk” a fogainkat, még árthatunk is a fogzománcnak és a fogínynek. Ráadásul a kezünk hamar elfárad, így a legtöbben nem is töltik ki az alapos fogmosáshoz szükséges 2-3 percet, hamarabb abbahagyják a műveletet. A nagyobb fejű fogkefék hatékonyságát tovább csökkenti, hogy nem is férnek oda a fogazat eldugottabb részeihez.

Az elektromos fogkefe előnyei és hátrányai

Az elektromos fogkefe legnagyobb előnye gyors mozgása, amelynek segítségével ugyanannyi idő alatt alaposabb fogmosást tesz lehetővé, mint a kézi fogkefe. A legmodernebb, szónikus fogkefék pedig extra gyors mozgásukkal még több lepedéket távolítanak el. A kis fej a fogazat eddig nehezen hozzáférhető részeit is segít megtisztítani. A komolyabb modelleket nyomásérzékelővel is felszerelik, így az eszköz jelez, ha túlságosan rányomjuk a fogzománcra. Sőt, olyan elektromos fogkefék is vannak a piacon, amelyekben a beépített időmérő jelzi, ha megfelelő ideig mossuk a fogunkat. A kutatások egyébként azt igazolják, hogy aki elektromos fogkefével mossa a fogát, az általában több időt tölt ezzel, mint a kézi fogkefét használók.

Az alaposabb tisztításnak azonban ára van, hiszen az elektromos fogkefék többe kerülnek, mint a kézi változatok. Alsó kategóriás modelleket már 5-6 ezer forinttól vásárolhatunk, ám a szintén 3-4 havonta cserélendő pótfejek is költségesebbek, mint a kézi fogkefék. Ráadásul a feltölthető elektromos fogkeféhez áramforrás, az elemesekhez elem szükséges, így utazáskor nehézséget okozhat, ha a lehető legrosszabb időben merül le az eszközünk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration