Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A fogtisztítás alapja a rendszeres fogmosás, de pusztán a fogkefével nem mindenhonnan lehet tökéletesen eltávolítani az ételmaradékot és az esetleges plakkot. Ilyenkor ajánlják a fogorvosok a fogselymet. Miért hasznos ez, és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fogselymet azért jó használni, mert segítségével az ételmaradékot és a lepedéket nem csak a látható helyekről, hanem a fogközökből, a fogak és az íny találkozási helyeiről is el lehet távolítani. A letekerhető, vékonyka zsineg ily módon segíti megelőzni a fogak közti szuvasodást és ez ínygyulladást is. Ehhez viszont az kell, hogy naponta egyszer szánjunk a műveletre pár percet.

Mikor és hogyan?

A fogselymet fogmosás előtt kell használni, figyelve arra, hogy a zsineget gyengéden húzzuk a fogak között. Erre azért kell ügyelni, mert a túl erős használat felsértheti a fogínyt. A fogselyemmel nem érdemes "spórolni", célszerű belőle mindig 40-45 centis darabot használni, ez a hosszúság teszi ugyanis lehetővé, hogy a selyem két végét jól az ujjak – ideális esetben a hüvelykujj és a mutatóujj – köré lehessen tekerni. A fogak közé a két ujj közti feszes szakaszt kell bevezetni, majd óvatosan előre-hátra mozgatni. Amikor a fogselyem eléri az ínyt, C-alakban a fog köré is el kell húzni a vékonyka zsineget. Figyelni kell arra is, hogy a selymet végig a fog oldalához nyomjuk, az ínytől mindig úgy húzzuk felfelé. A selymet erőszakosan húzni soha nem szabad, az óvatosság mindig fontos. Bár nem klasszikus fogköz, de a fogselymezésből a leghátsó fogak csupaszon álló oldalát sem szabad kihagyni, a zsineggel azt is meg kell tisztítani.

Gyulladásnál még fontosabb

Fogágygyulladásnál, fogágybetegségnél a fogköztisztításra még inkább figyelni kell, mert ilyenkor az íny annyira visszahúzódhat, hogy a fogak között rés alakulhat ki. Ilyenkor az egyszerű fogselyem már nem feltétlen elég, azzal csak a kisebbekből lehet eltávolítani az ételmaradékot, a nagyobbaknál már speciális fogköztisztító kefékre lehet szükség. Ezek alkalmazásával lehet megelőzni azt, hogy a nehezen elérhető terület szuvasodni kezdjen, még jobban begyulladjon, és persze kellemetlen szájszag keletkezzen. A fogköztisztító keféket lehet fogkrémbe, gyulladáscsökkentő szerekbe is mártani, a tisztítást azok még hatékonyabbá teszik.

facebook-share Megosztás