Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Fogkő

Fogkő

2021. március 14.

A fogkő a fogakon képződő, mineralizált lerakódás, melyet fogkefével már nem lehet eltávolítani. Ha elhanyagolják, gyulladást, fogínyproblémákat is okozhat.

A fogakon folyamatosan képződik lepedék, ami lazán rátapad a fogakra, de fogmosással el lehet távolítani. Azokon a területeken – elsősorban a fogközöknél és az ínyhez közeli részeken –, amelyek fogkefével nehezen érhetők el, a rétegek egymásra rakódnak, folyamatosan vastagodnak, majd elmeszesednek (mineralizálódnak). A folyamatnak kedvez, hogy a finom ételmaradékok keverednek a nyál szervetlen anyagaival, főleg kalcium- és magnéziumsókkal. Maga a fogkő az így képződő mineralizált plakk, ami lehet fehér vagy sárgás, de akár barnás és egészen sötét is. A képződmény nagyon erősen rögzül a fogfelszínhez, ilyenkor fogkefével már nem eltávolítható.

Segít az ultrahang

A fogkő eltávolítása dentálhigénikusi vagy fogorvosi feladat, a szakemberek ultrahangos fogkőeltávolító-készüléket, különböző kézi eszközöket használnak hozzá. Ha a fogkövesség komolyabb, vagy súlyosabb következményei vannak, már parodontológusok segítségére is szükség lehet. Ők kifejezetten fogágybetegségekkel foglalkozó fogorvosok, akik a probléma súlyosságától függően zárt vagy nyílt kürettel tudják eltávolítani a mélyebb részeken lévő fogkövet, illetőleg kezelni tudják a gyulladást.

Csak átmenetileg érzékeny

Ha a helyzet nem súlyos, a fogorvosok csak kézi eszközöket és ultrahangos műszert használnak. Ennek vége egészen enyhén rezeg, finoman ütögeti a fogkövet, aminek köszönhetően a telepek megrepednek, és lepattannak a fogról. Az eszköz szakszerű használata az ínyt, a fogzománcot és a gyökérfelszínt nem tudja károsítani. Ilyen veszélyt a kézi eszközök megfelelő használata sem jelent, a fognak a beavatkozás során nem történhet baja. Maga a művelet nem jár fájdalommal, inkább csak kellemetlen, így jellemzően érzéstelenítés nélkül elvégezhető. Nem is tart sokáig, általában elkészül fél óra alatt. Utána a fogak és fogíny átmenetileg érzékenyebbé válhatnak. Ennek oka, hogy a fogkő rétege hőszigetelő, így hiába káros, a hőhatásoktól védeni tudja a fogakat azokon a területeken, ahol már ínyvisszahúzódás történt. Ez az átmeneti érzékenység viszont csak pár napig állhat fenn, nem szabad megijedni tőle.

Hanyagolni tilos!

A rendszeres fogkőeltávolítás nagyon fontos, mert a fogkövet baktériumok is alkotják, amelyek fogínygyulladást okozhatnak. Egyénfüggő, hogy kinek milyen gyakran van szüksége fogkő-eltávolításra, de félévente érdemes fölkeresni a fogorvost szűrővizsgálat céljából. Hat hónapnál gyakoribb ellátásra inkább csak akkor van szükség, ha valaki már fogínyvérzést, ínyvörösségét vagy kellemetlen szájszagot tapasztal, esetleg szemmel látható fogkő jelenik meg. Érdemes a fogkőre jobban figyelni várandósság alatt is, mert olyankor a hormonváltozások kedveznek a képződésének. Vannak alapbetegségek (például cukorbetegség, endokrin betegségek) és bizonyos gyógyszerek (például epilepsziagyógyszerek, antidepresszánsok), amelyek fokozhatják a fogkőképződési hajlamot, de ilyen a dohányzás is.

Lektor: dr. Orosz Noémi fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration