Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gingivitis

Gingivitis

2021. március 02.

A gingivitis a leggyakoribb gyulladásos fogágybetegség, amely az ínyszélre korlátozódik, nem rontja a fog tapadását. Ez a fogínyproblémák enyhe formája.

A gingivitis a fogínyproblémák enyhe formája, jellemzően csak az ínyszövet pirosodásával, duzzadásával, vastagodásával és vérzésével jár, főképp fogmosás, fogselymezés közben, vagy étkezéskor, keményebb falat rágása után jelentkezik. Kezdetben a szín csak picit változik meg, a halvány rózsaszínből pirossá, majd egészen vörössé válik. Ha a gingivitist nem kezelik, annak talaján a csontszövetben is károsodás történik, és komoly fogágybetegség alakulhat ki. A főképp plakkok miatt kialakuló gingivitis a felnőttek közel 70 százalékát érinti, az érintettek 30 százaléka pedig szakorvosi ellátásra szorul.

 

Fókuszban a lepedék

A gingivitis elsődleges oka a fogak felületén, körül és között lerakódó lepedék, amely folyamatosan vastagszik. Ez a baktériumréteg irritálja az ínyt, amely ettől begyulladhat. A fogak és fogíny között apró tasakok is létrejöhetnek, de ez már nem gingivitis, hanem annak talaján kialakuló paradontitis. Ezek a tasakok kezeletlenül egyre mélyebbek lesznek, súlyosabb problémákat, fogérzékenységet, fogmobilitást vagy foggyökérhártya-gyulladást okozhatnak. A gingivitisre a dohányosok fogékonyabbak, méghozzá amiatt, mert a dohányzás árt az ínyszövet vér- és tápanyag-ellátottságának.

 

Elengedhetetlen tisztítás

Ha a gingivitist időben felfedezik, jól kezelhető, emiatt is fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, és a tanácsok követése. Ennek során a fogorvos még a klasszikus tünetek megjelenése előtt észleli az ínyproblémákat. Enyhe esetben az ínygyulladást okozó lepedék helyes fogmosási technikával is eltávolítható lehet, így az ínygyulladás magától gyógyulhat. Ha nem történik meg az eltávolítás, idővel a lepedék megkeményedik, az ott képződő fogkő pedig csak külső segítséggel – fogorvos vagy dentálhigiénikus közreműködésével – távolítható el. Ilyenkor a gingivitis kezelése elsősorban mechanikus tisztítást, a szájhigiénia helyreállítását jelent. Önmagában az antiszeptikus kezelés hatástalan, ilyen csak kiegészítésként kerülhet szóba. Gingivitisnél gyógyszeres kezelésre jellemzően nincs szükség, ilyet csak a súlyos eseteknél alkalmaznak, amikor valaki a mechanikus tisztításra nem reagál, vagy fennáll valamilyen szisztémás háttérbetegség. A súlyos gingivitist sebészileg is kezelhetik, de erre szintén csak a súlyos esetekben kerülhet sor, amikor komoly ínyduzzanat alakul ki.

 

Lektor: dr. Orosz Noémi fogorvos, fogszabályozó szakorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration