Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A fogínybetegségek vagy fogágybetegségek szinte észrevétlenül alakulnak ki, tüneteik kezdetben annyira enyhék, hogy nem is figyelünk föl rájuk. Miért gond, ha ezeket a problémákat nem kezeljük időben?

A fogínygyulladás a fogágybetegség legenyhébb formája, amelynél csak az íny van begyulladva. Ilyenkor a beteg terület gyulladásos jeleket mutathat, azaz piros és duzzadt lehet, picit vérezhet. Utóbbi főleg akkor jelentkezik, ha fogmosáskor a fogkefét kicsit durván használjuk. Ez az állapot azért veszélyes, mert ha nem kezeljük, a gyulladás továbbterjedhet, a fog akár ki is hullhat. A probléma már fiatal felnőtteknél is jelentkezhet, de komolyabb gondot inkább a negyvenes-ötvenes években okozhat.

Bűnös baktériumok

Ínybetegség és ínygyulladást általában amiatt alakul ki, mert a fog és az íny határát nem tisztítjuk megfelelően. Azaz vagy nem mosunk fogat, vagy nem jól használjuk a fogkefét. Ilyenkor lepedék marad ezen a területen, amiben baktériumok telepednek meg, majd gyulladást okoznak. Kedvez a fogínybetegségeknek a fogkő is, amit egyszerű fogmosással nem is lehet távolítani, csakis dentálhigiénikus, illetve fogorvos segítségével. Ennek képződése nagyban adottság kérdése – függ a nyál összetételétől is, amit genetikai és hormonális hatások is befolyásolnak –, nem tehető érte pusztán a szájhigiénia felelőssé.

Veszélyes fogkövek

A fogkő amiatt okozhat gondot, mert nem csak a fog látható részein rakódik le, hanem ha az íny elválik a fogtól, akkor az íny alatti területeken is. Ott baktériumok is hozzátapadhatnak, az ínyt pedig állandó gyulladásban tarthatják. Ha a folyamat tovább halad, fogággyulladás alakul ki, amelynél a fogíny a fogtól már jobban eltávolodik. Ezt követően már a fog alatti csontszövet is károsodik és leépül, az íny pedig annyira gyulladt és fellazult lesz, hogy a fog egyszerűen kihullik. Vagy ha nem is hullik ki, harapásra alkalmatlan lesz. Ezt a veszélyes folyamatot lehet megelőzni azzal, hogy a hosszas – és teljes gyógyulást már nem eredményező – kezelések helyett már a fogínygyulladás első tüneteinél szakemberhez fordulunk, a szájápolásra pedig jobban figyelünk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration