Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A fogíny betegsége, gyulladása súlyos következményekkel járhat, ezért egészségének megőrzése kulcsfontosságú. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez a terület mindig rendben legyen?

A fogmosás szót már pici korában ismeri mindenki, a szülők pedig amint lehet, megtanítják gyereküknek ennek helyes gyakorlatát. Onnantól kezdve általában mindig a fogakról beszélünk, pedig a fogmosás az íny egészsége szempontjából is fontos. Nem is kicsit, hiszen anélkül egészséges fogak sem létezhetnek. Emiatt kell figyelni arra, hogy a fogmosás rendszeres legyen – legalább reggel és este kerüljön rá sor – és persze hatékony. Fontos, hogy ne csak a fogakat súroljuk, hanem körkörös mozdulatokkal a fogíny melletti résből is eltávolítsuk az ételmaradékokat.

Masszázs és tisztítás

A fogíny szempontjából az elektromos fogkefék a legjobbak, főleg ha fogíny-védelmi funkcióval is rendelkeznek: ezeknél nyomásérzékelő csökkenti a fogmosás sebességét, és jelzi, ha túl erősen végezzük a műveletet. Vannak olyan elektromos fogkefék is, amelyeken külön program van a fogágy masszírozására. Ebből a szempontból hasznos a szájzuhany is, amelynek nem csak a tisztításban van szerepe, hanem masszázshatása javítja az íny vérkeringését, ezáltal pedig segíti megőrizni annak egészségét is.

Vesszen a fogkő

Arra is figyelni kell, hogy a fogkövet rendszeresen leszedessük fogorvossal vagy dentálhigiénikussal, mert az ételmaradékok és a belőlük képződő lepedék mellett az is melegágya a fogínybetegségeknek. Hogy fogkő-eltávolításra milyen gyakran van szükség, az mindig egyéni kérdés, van, akinél elég erre évente egyszer sort keríteni, míg másoknál muszáj háromhavonta. A fogíny egészségének megőrzését speciális fogkrémek, ecsetelők és szájvizek is csak akkor segíthetik, ha a fogak felületén nincs mechanikai akadály, így például fogkő vagy lepedék. Ezek ugyanis gátolják a hatás kifejtését, miattuk a hatóanyagok pont a legfontosabb területre, a fogak és az íny határára nem jutnak el.

Extra eszközök

Ha az íny kicsit már vissza is húzódott, a fogak között pedig rések alakultak ki, akkor a fogkefe és a fogselyem mellett más tisztítóeszközök – speciális fogköztisztító kefék – is szóba kerülnek. Az ilyen keféket gyógynövényes fogkrémbe, gyulladáscsökkentő szerekbe is bele lehet mártani, ezek segítik megőrizni a fogíny egészségét. Bár sokan ezt teszik, a fertőtlenítő szájvizek napi többszöri használata nem ajánlott, mert ilyenkor a hasznos baktériumok is elpusztulhatnak. Emiatt ezeknél a mechanikai tisztítás mindig fontosabb.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration