Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyomorhurut

Gyomorhurut

2021. március 24.

A gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, mely lehet akut és krónikus egyaránt. A tünetei nagyon enyhék, de kifejezetten súlyosak is lehetnek.

A gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. Ebben a szervben az emésztés egyik első lépéseként sav termelődik, amelynek károsító hatása ellen a gyomor belső sejtrétegét komplex védelmi rendszer óvja. Ha ez megbomlik, a nyálkahártya védtelenné válik, gyulladásos folyamat, úgynevezett gastritis jön létre. Ez folyamat lehet akut, vagyis hirtelen, rövid idő alatt kialakuló, rendszerint külső behatásra létrejövő elváltozás, illetve krónikus. Utóbbi gyakran egyéb betegségek kísérő tünete, de létrejöhet folyamatosan fennálló károsító tényező (például tartós gyógyszerhatás, alkoholizmus, bakteriális fertőzés) hatására is.

Étvágytalanságtól a vérzésig

A gyomorhurut tünetei lehetnek enyhék, de akár egészen súlyosak is. Enyhébb esetekben gyakran csak étvágytalanság, émelygés, felhasi diszkomfortérzet jelentkezik, míg komolyabb gyulladásnál hányás és szegycsont alatti fájdalom, és akár vérzés is kialakulhat. A krónikus gastritis talaján kialakulhat fekélybetegség, illetve szerepe lehet a gyomorrák kialakulásában is, ezért fontos a felismerése és kezelése.

Akut vagy krónikus?

A krónikus gyomorhurut gyakran tartós gyógyszerszedés – elsősorban szalicilsav és nem szteroid gyulladásgátlók, daganatellenes gyógyszerek – talaján alakul ki, de állhat a hátterében tartós, rendszeres alkoholfogyasztás is. A Helicobacter pylori tartós jelenléte szintén károsítja a nyálkahártyát, és állandó gyulladást okoz. Lehet a krónikus gyomorhurut autoimmun eredetű, ilyenkor a szervezet belső gyulladásos folyamatai jelennek meg a gyomor területén is. Rizikótényezőt jelent a dohányzás, a csípős, fűszeres, forró ételek fogyasztása, valamint a tartósan fennálló stressz is.
Akut gyomorhurutot válhatnak ki egyes gyógyszerek hatóanyagai (például a szalicilsav, ami az egyik enzim gátlásával a védelmi rendszert károsítja), vegyszerek, extrém mértékű hirtelen alkoholfogyasztás, vírusos és bakteriális fertőzések (a leggyakrabban előforduló Helicobacter pylori okozta gyulladás is akut folyamatként kezdődik), valamint stresszfolyamatok is. 

Nyomozni az ok után

A gyomorhurut okának kiderítéséhez ismerni kell a beteg életmódját, étkezési szokásait, szedett gyógyszereit, esetleges káros szenvedélyeit. A kivizsgálás ezt követően kezdődhet meg. Gyakran végeznek laborvizsgálatokat, és szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is, de a gyomornyálkahártya állapota pontosan csak endoszkópos vizsgálattal, gyomortükrözés során mérhető fel. Ilyenkor nyílik lehetőség szövettani mintavételre is. A betegség kezelése mindig a kiváltó okoktól függően történik, de az mindig fontos, hogy kiiktassák az olyan negatív tényezőket, mint a nem megfelelő gyógyszerek, illetve az alkoholfogyasztás. Kórokozók esetén szükség lehet antibiotikumokra, de kellhet gyógyszeres kezelés, és persze diéta is. A nyálkahártya gyors gyógyulása érdekében mindig használnak savcsökkentő és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, illetve olyan készítményeket (bevonószereket), amelyek a sérült nyálkahártyán bevonatot képezve védik azt a gyomorsav károsító hatása ellen, és elősegítik gyorsabb regenerációját.


Lektor: dr. Harasta Edit gasztoenterológus, sebész főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration