Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Sokan vannak, akiknek a szervezete nem tolerálja a tej és a tejtermékek tejcukortartalmát. De milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? 

Először is fontos tudni, hogy laktózérzékenység esetén nem a tejfehérje, hanem a tejcukor váltja ki a tüneteket. A tejfehérje allergiát okoz, míg a laktózérzékenység az intolerancia fogalomkörébe tartozik. De akkor mit is jelent ez a probléma valójában? A laktózt, vagyis a tejcukrot a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben glükózzá és galaktózzá, amit a szervezet közvetlenül is hasznosítani tud. Ha viszont az enzim teljesen vagy részlegesen hiányzik a szervezetből, a tejcukor nem emésztődik meg, és emésztőrendszeri tüneteket okoz.

A betegség a leggyakrabban 20 és 40 év között jelentkezik, de idősebb korban is megjelenhet vagy súlyosbodhat. A laktázenzim szintje a születésünk után a legmagasabb a szervezetben. Akár már ötéves korunk után csökkenésnek indulhat, különösen akkor, ha valaki genetikailag is hajlamos a laktózérzékenységre. Betegség, antibiotikumos kezelés után átmenetileg is kialakulhat, és pár hét alatt el is múlhat a laktózérzékenység.

Ezek a tünetek utalnak laktózérzékenységre

Mindenképpen érdemes gyanakodni a laktózérzékenységre, és orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért, ha tej, vagy más laktóz tartalmú tejtermék, például tejföl, tejszín, joghurt vagy az ezt tartalmazó turmix, puding, fagylalt vagy kávés ital fogyasztása után egy-másfél órával kellemetlen hasi panaszaink támadnak. Nagyon gyakori jele a betegségnek a haspuffadás és a gázképződés, valamint a hasi görcsök. de a görcsöknél enyhébb, ám laktóztartalmú élelmiszerek után rendszeresen visszatérő hasfájás is figyelmeztető jel lehet. Jellegzetes tünete a betegségnek a laktóztartalmú ételek, italok után jelentkező hasmenés és hányinger, esetleg hányás. Ritkább, de szintén jellemző tünet lehet viszont a székrekedés is, így nem csak a hasmenésre, hanem annak ellentétére is érdemes felfigyelni.

Fontos a laktózmentes diéta

Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtudjuk, valóban laktózérzékenységgel állunk-e szemben. A kivizsgálás gyakorlatilag fájdalommentes, egy kis mennyiségű laktózt tartalmazó oldat elfogyasztásra utána kilégzett levegő segítségével igazolható vagy cáfolható a betegség gyanúja.

A laktózérzékenyeknek tejcukormentes diétát kell tartaniuk – szerencsére egyre nagyobb a laktózmentes élelmiszerek, tejtermékek választéka. Ha pedig mégis laktózt tartalmazó ételt fogyasztanak, a laktáz enzim gyógyszeres pótlására van szükségük, erre vény nélkül és orvosi receptre kapható készítményeket is választhatunk. Abban, hogy ki milyen mennyiségű laktózt képes megemészteni, lehetnek eltérések. Van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnal kiváltja a tüneteket, mások kisebb mennyiséget, vagy bizonyos ételeket, például túrót, sajtot még tudnak fogyasztani, ezért a határokat egyedileg kell kitapasztalni. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration