Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Májzsugorodás

Májzsugorodás

2021. május 29.

A májcirrózisnak is nevezett májzsugorodás olyan krónikus májbetegség, amely a máj szerkezetének gyulladása nyomán alakul ki, és egyfajta kötőszövetes-heges átépülést jelent.

 Mivel a máj zavart működése számos következménnyel jár, a májzsugorodás hasi folyadékfelhalmozódással, az alsó végtagokat érintő ödémákkal, vérzési rendellenességekkel, zavartsággal vagy tudatvesztéssel, sárgasággal is járhat. A májcirrózis talaján idővel májrák is kialakulhat. Mivel a máj feladatát még akkor is képes ellátni, ha szövetének csak 20-30 százaléka működőképes, ezek a tünetek csak a folyamat végén jelentkeznek. A betegség épp azért veszélyes, mert komoly panaszokat csak a végső stádiumban okoz, amikor már a kezelés is nehéz.

Nem szó szerint zsugorodik

A májzsugorodás elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis maga a szerv nem lesz kisebb, benne csak az egészséges szövet mennyisége csökken, a működés ezért szenved zavart. Az egészséges májszövet helyett képződő heges szövet idővel májmegnagyobbodást is okoz. A májcirrózis leggyakoribb oka az alkoholbetegség, az esetek döntő többségében ez a szenvedély áll a probléma hátterében. A rendszeresen sok alkoholt fogyasztók 5-10 százalékánál mindenképp kialakul ilyen jellegű májkárosodás. Állhat a cirrózis hátterében hepatitis B és C is (a krónikus hepatitis-C 20-50 éven belül okoz májzsugort). Lehet az ok autoimmun eredetű májgyulladás is, de károsíthatja a szerv szöveteit az is, hogy epeúti gyulladás vagy elzáródás miatt a májsejtekben termelődő epe nem tud elvezetődni. Vannak olyan ritkább betegségek is - ezek egy része genetikailag meghatározott - amelyek szintén okozhatnak májzsugorodást.

Kezelés az ok szerint

A májzsugorodást mindig a kiváltó ok szerint kezelik. Ezt fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálat, hasi ultrahang és fibroscan vizsgálat segítségével lehet meghatározni, ezekkel deríthető ki a máj károsodásának mértéke is. A már kialakult májzsugorodás jellemzően nem gyógyítható, de a megfelelő terápia lassíthatja a betegség romlását, és lehetőséget adhat a szövődmények megelőzésére. A hepatitis C korábban alig volt kezelhető, de az utóbbi években már megjelentek olyan gyógyszerek, amelyek hatékonyak a betegség ellen, végleges gyógyulást is hozhatnak. A fertőző májgyulladás többi formájának szintén speciális terápiája van, ahogy az autoimmun eredetű májgyulladásnak is. A kezelések mellett fontos, hogy az érintettek mellőzzenek minden olyan anyagot - főként az alkoholt - és gyógyszert, amely a májelégtelenséget okozhat, figyeljenek az étrendjükre (fogják például vissza a sófogyasztást). Vannak annyira súlyos esetek, amelyeknél csak a májtranszplantáció jelenthet megoldást, bár ez olyan betegeknél nem opció - például az alkoholistáknál - akiknél a máj károsodása folyamatos.

Lektor: dr. Makara Mihály hepatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration