A koktélkészítés titkai
5 perc olvasás - 2022. június 01.
Hamarosan itt a kerti partik ideje – amelyeknek a színes, ízgazdag koktélok lehetnek az egyik fénypontjai. De hogyan készítsünk olyan italokat, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is? Erre kerestük a választ.
Az alkoholos italokat általában nem az egészséges étrend részeként tartjuk számon – pedig úgy is el lehet őket készíteni, hogy a kis mennyiségű alkohol mellett sok vitamint és antioxidánst tartalmazzanak. A friss, gyümölcsökben gazdag koktélok ráadásul jól illenek az egyre melegedő időjáráshoz: nemcsak hasznos tápanyagokkal töltik fel a testünket, de üdítenek is, nem véletlen, hogy akár alkoholtartalom nélkül is szívesen fogyasztjuk őket.
„Az alkoholos koktélok és az alkoholmentes mocktailok első számú szabálya, hogy nem kell őket nagyon túlbonyolítani – avat be az italok készítésének rejtelmeibe szakértőnk, Németh Áron, a Casino Win Győr bársupervisora. – Minél több összetevőből állnak ugyanis, annál nehezebb összehangolni az ízeket, a savasságot, a koncentrációt… Vagyis annál könnyebb elrontani az italt. Az egyszerű receptúrákat viszont otthon sem boszorkányság elkészíteni. Profi eszközökre sincs feltétlenül szükségünk hozzá: shaker helyett például egy befőttesüvegben is összerázhatjuk az italt. Sőt, gyümölccsel díszítve, szívószállal akár szervírozhatjuk is benne az italunkat.”
Németh Áron szerint az utóbbi időszak bezártsága a kis létszámú partik és az otthoni italfogyasztás felfutását eredményezte. Ami az italtrendeket illeti, az elmúlt éveket a gin reneszánszának tekintették, most azonban átvette a helyét a tequila. Az egészséges életmód egyre nagyobb térhódítása pedig azt is magával hozta, hogy a klasszikus kevert italok receptje is módosul: például sok gyümölcs hozzáadásával, cukormentes sziruppal is készülhetnek. A tavaszi, nyári italokban nagy szerepet kapnak a szezonális gyümölcsök, és hozzájuk társulnak olyan, minden évszakban elérhető finomságok, mint például a kivi vagy a narancs.
„Az eper kivivel, ráadásul bazsalikommal ízesítve remek összhatást ad. A gyümölcsöket a magtartalmuk miatt ne törjük össze, csak daraboljuk, majd keverjük el. Végül öntsük fel szódavízzel vagy alacsony alkoholtartalmú, úgynevezett seltzerrel, és máris kínálhatjuk. Erősebb változatként adhatunk hozzá egy kevés semleges ízű vodkát.”
„Az egyik nagyon kedvelt nyári gyümölcskombináció a görögdinnye és a citrom együttese – mondja Németh Áron. – Szénsavas vagy szénsavmentes vízzel, illetve sok jéggel jól csillapítja a szomjúságot. Akár tonikkal is felönthetjük – kissé kesernyés aromát fog adni a gyümölcsnek. A dinnyekockákat kanállal kissé törjük össze a befőttesüveg alján. Adjunk hozzá, ízlés szerint, frissen facsart citromlevet, néhány mentalevelet és jeget, rázzuk össze, majd az ásványvízzel vagy a tonikkal töltsük fel, és már kínálhatjuk is. Ha alkoholos koktélt szeretnénk készíteni belőle, 2-4 cl vodkával bolondíthatjuk meg a receptúrát.”
„Ha különlegesebb italt szeretnénk, akkor a málna-uborka kombinációt is választhatjuk, rozmaringgal fűszerezve. Egyenesen a pohárban keverjük el a málnaszemeket az uborkaszeletekkel és a rozmaringágakkal, adjunk hozzá citromlevet, illetve szódavizet vagy proseccót. Az erősebb változatba vodka vagy a mostanában újra divatos tequila kerülhet.”
Az óvatosság az alkoholt is tartalmazó italok esetében különösen fontos. Mivel az alkohol vízhajtó hatású, jó, ha bőségesen fogyasztunk mellé vizet. A kalóriatartalmát pedig minél több mozgással, tánccal érdemes kiegyenlíteni. Egy erősebb koktéllal akár egy vacsorányi pluszkalóriát is magunkhoz vehetünk, már csak ezért is érdemes a kevesebb alkoholt és több gyümölcsöt tartalmazó italokat előnyben részesíteni. De a mértékletességre ugyanúgy oda kell figyelni ebben az esetben is, hiszen a gyümölcsök, illetve a gyümölcslevek maguk is sok cukrot tartalmaznak.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.