Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Reflux

Reflux

2020. október 02.

A reflux a gyomor leggyakoribb betegsége, fennállásakor a gyomorsavval és emésztőnedvvel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A probléma legtipikusabb tünete a visszaáramlás miatti rendszeres gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, valamint a fulladásérzés. Mindez akkor nevezhető kórosnak, ha a panaszok rendszeresek, gyakran ismétlődnek. A súlyos refluxot nem szabad elhanyagolni, mert nem csak folyamatos kellemetlenséget okozhat, hanem talaján nyelőcsőfekély és nyelőcsőszűkület is kialakulhat.

Nem zár jól a gyűrű

A reflux hátterében az áll, hogy a nyelőcső alsó szakaszán körkörösen futó záróizom az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt kinyílik, és fölfelé engedi a gyomortartalmat. Ennek alapvetően zárva kellene lennie, és csak akkor szabadna kinyílnia kis időre, amikor a táplálék a nyelőcsőből a gyomorba kerül. A gyűrű egyéb esetekben történő nyílását okozhatják alkati tényezők, például amikor a gyomorszáj valamilyen anatómiai ok miatt nem zár rendesen. A gyomorgyűrű lehet gyengébb rekeszizomsérv miatt is.

A hasi elhízás a hasűri nyomásfokozás miatt erősítheti a refluxos tüneteket, de ilyen lehet a várandósság is. A betegségnek kedvez a rendszertelen táplálkozás és az ülő életmód is, mellettük pedig a dohányzás, a túlzott alkohol-, tea-, és kávéfogyasztás. Állhat a háttérben az is, hogy egyes gyógyszerek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, vagy ellazíthatják a gyomorszájat. Eredményezhetnek refluxos panaszokat pszichés problémák is. Az ilyen esetek jelentős részében a megnövekedett stressz okozhat működési zavart akár úgy is, hogy nem áll fenn semmilyen szervi eltérés.

Nagyon fontos kivizsgálni

A reflux kezelését alapvetően csak gasztroenterológiai kivizsgálás után szabadna megkezdeni. Vészjelző tünetek esetén akár 24 órás pH-monitorozásra, nyelőcsőtükrözésre, a rekeszizom sérvet kimutatni képes nyelőcsőröntgenre is szükség lehet. A részletes kivizsgálásra azért van szükség, mert ha pusztán a panaszok alapján szednek savcsökkentő gyógyszereket, elsikkadhatnak a hátterében álló tényleges problémák, szövődmények alakulhatnak ki. Ezt azért is komolyan kell venni, mert a különböző okokból eredő gyomorpanaszok rendkívül hasonlóak, így a kivizsgálás nélkül történő refluxkezelés esetén nagyon súlyos problémák, akár daganatok is felismerés nélkül maradhatnak.

Ha a kezelést már a diagnózis felállítása után kezdik meg, célzott lehet a beavatkozás. Ilyenkor már olyan gyógyszerek adhatók, amelyek konkrétan a probléma kiváltó okára hatnak. Fontos az is, hogy a reflux kezelése ne csak gyógyszeres legyen, hanem az érintettek eszközöljenek életmódbeli változtatásokat is. Például táplálkozzanak egészségesen, kerüljék a zsíros és nehéz, csípős és túlzottan fűszeres fogásokat. A rántott vagy bő zsírban sült életek ilyenkor végképp nem szerencsések. Szintén kerülendő a készételek nagy része, a finomított, tartósított szénhidrátok, a chipsek, a félkész termékek, előrecsomagolt péksütemények. A táplálkozás mellett időt kell szánni a pihenésre, törekedni kell a nyugodt életvitelre. Látszik tehát, hogy a refluxbetegség kezelése általában életviteli és étrendi változtatásokon alapul, kiegészítve időszakos gyógyszeres kezeléssel. Nagyon ritkán van szükség műtéti megoldásra.

Lektor: dr. Harasta Edit gasztroenterológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration