Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A gyomorégés önmagában nem betegség, hanem egy kellemetlen tünet, amelynek számos oka lehet. Érdemes feltárni a hátterében rejlő problémákat!

Gyomorégésnek azt a kellemetlenséget nevezzük, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és irritálja annak nyálkahártyáját. Míg a gyomor nyálkahártyája védett a gyomorsavval szemben, a nyelőcsőé nem képes ellenállni ennek a maró anyagnak, így szinte azonnal érezzük az égő érzést a gyomorszájnál, vagy feljebb, néha egészen a torokban is. Különösen kellemetlen, ha a gyomorégés az alvásra is kihat. Márpedig ez gyakran előfordul, hiszen fekvő helyzetben könnyebben áramlik visszafelé a savas gyomortartalom.

A gyomorégés a legtöbbször a refluxbetegség tünete – ha gyakran előfordul ez a kellemetlenség, mindenképpen érdemes a reflux kialakulására gyanakodni. Ám sok más tényező is gyengítheti a gyomor záróizmának tónusát, elősegítve ezzel a gyomortartalom visszafelé áramlását. A túl zsíros, nehéz, fűszeres ételek, az alkohol fogyasztása is lazítja az izmot, így az nem áll ellen a visszaáramló anyagoknak. Különösen a sör tesz rosszat, ha valaki hajlamos a gyomorégésre, de más, akár alkoholmentes, szénsavas italok is kiválthatják ezt a kellemetlenséget. De a stressz és a túlsúly is fokozhatja a kínzó tüneteket.

Betegségek is okozhatnak gyomorégést

A gyomorégés hátterében betegségek is állhatnak. A gyomorfekélynek például gyakran épp ez az első, korai jele. Az olyan bakteriális fertőzések, mint a Helicobacter-fertőzés (amely egyébként a gyomorfekély egyik okozója), szintén gyomorégéssel hívhatják fel magukra a figyelmet. De egyes vírusos betegségek, például kezeletlen felső légúti fertőzések is kiválthatják ezt a tünetet. Egyes gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, csontritkulás elleni készítmények, hörgőtágítók vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők is irritálhatják az emésztőrendszer felső szakaszát.

Egyes felszívódási zavaroknak, például a laktózérzékenységnek vagy a lisztérzékenység is okozhatnak gyomorégést, de akár a gyomor daganatos betegségének is lehet ez a jele.  A nőknél gyakran előfordul, hogy hormonális hatásra jelentkezik ez a kellemetlenség – a várandós nők jó része például megtapasztalja a gyomorégést, de a menstruáció előtti tünetegyüttest is kísérheti.

Fontos az ok feltárása!

A savas, égő érzés általában enyhül, ha gyorsan eszünk valamit, ám ez az enyhülés sokszor csak időleges. Átmenetileg egyes gyógyszerek is használhatóak a gyomorégés csökkentésére, léteznek például gyors megkönnyebbülést hozó savcsökkentők vagy a nyálkahártyán bevonatot képző, és így az irritációt csökkentő szerek. Gyógyszerésze szívesen segít egy jól használható készítmény ajánlásával, azonban jó tudni, hogy ezek csak átmenetileg használhatók. Ha a panaszok hosszú távon is fennállnak, orvosi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi áll hátterükben. Egy ilyen kivizsgálást követően az ok kezelésével meg lehet szüntetni a gyomorégést. Sok esetben az étrend módosítása, az irritáló ételek, italok kiiktatása, vagy épp a dohányzásról való leszokás is elég lehet a javuláshoz. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration