Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Nem is gondolnánk, mennyi ember életét keseríti meg a reflux a mindennapokban, melynek ráadásul súlyos szövődményei is lehetnek.

Gyomor- es torokszorito betegseg a reflux 16 9

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. A betegség eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen, azaz felfelé visszajut a nyelőcsőbe. Itt kellemetlen tüneteket, szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okozhat. A reflux legnyilvánvalóbb tünete a gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, és a fulladásérzés. Másik gyakori tünete a savas felböfögés, amely köhögésre ingerel, nyelési problémákat okoz, és égeti a nyelőcsövet. Jelentkezhet emellett szájüregi égés, rossz szájíz, kellemetlen szájszag is. A nyelőcsőgyulladás a reflux leggyakoribb szövődménye. A nyelőcső sérülése, fekélye vérzéshez, és akár a nyelőcső falának perforációjához is vezethet.  

Reflux esetén étrendet és életmódot kell változtatni! A nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket csak tovább rontanak az állapotunkon, ezeket célszerű mellőzni. Helyettük könnyebben emészthető ételeket kell enni, több részletre elosztva, egyszerre csak keveset. Kerülni kell a kávét, a teát, a csokoládét, az alkoholos italokat, hiszen ezek az alsó nyelőcső-záróizom működését károsan befolyásolják. A szénsavas üdítőkről is lemondhatunk savasságuk és puffasztó hatásuk miatt. A savas, csípős ételek sem ajánlottak. Egyes ártalmatlannak tűnő ételek is irritálhatják a gyulladásos nyálkahártyát, például a méz, hiszen ez közvetlenül is károsíthatja a sérült nyelőcsövet. Lefekvés előtt három-négy órán belül már ne együnk, és emeljük ki a vízszintes helyzetből testünket, aludjunk megemelt fejjel és mellkassal.

A probléma sikeres megszüntetésének érdekében mindenképpen orvosi kezelésre, gyógyszer szedésére van szükség.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration