Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Saverózió

Saverózió

2021. október 07.

A fogzománc a test legkeményebb anyaga, ám savak hatására átmenetileg megpuhulhat, veszíthet ásványianyag-tartalmából. Ezek a nyálból ugyan visszaépülhetnek, ám ha a savas hatás túl sokáig fennáll, vagy túl gyakran ismétlődik, akkor a regeneráció elmarad.

 Ilyenkor beszélünk saverózióról, amelynek eredményeképp a felpuhult fogzománc elvékonyodik. Ennek mértékét növelheti, ha a fogmosás során a fogat túl erősen dörzsölik.

 

Folyamatos támadás

Sav alapvetően két irányból kerülhet a szájüregbe. Egyrészt az ételekből és italokból, főleg az üdítőkből, gyümölcslevekből, limonádékból és a citromos teákból, citrusfélékből. Nem tesz jót a fogzománcnak az ecet sem, de árthatnak neki a szétrágható C-vitamin tabletták és alkoholos italok is. Kerülhet sav a fogak közelébe a gyomor irányából is olyan esetekben, amikor valaki reflux betegséggel küzd, vagy gyakran tör rá a hányinger, hányás. Mivel ilyenkor a sav nagyon koncentrált, a károk is komolyak lehetnek.

A saverózió kezdetben nem feltűnő, a fogfelszín kopása nem látványos, viszont ha a folyamat már előrehaladottabb, akkor az alapvetően sima és fényes fogfelszín mattá, sárgássá, átlátszóvá válik. Ilyenkor a fogak érzékenyebbek lesznek a hőhatásokra is. Szintén intő jel, ha a fogak hátsó felén vagy élén bemaródások alakulnak ki, esetleg a tömések kezdenek el kiemelkedni a környező fogfelületből.

 

Figyelni a megelőzésre

A kezdeti szakaszt leszámítva a saverózió nem fordítható vissza, emiatt megelőzésére fontos figyelni. Ennek érdekében kerülni kell a savas ételek és italok fogyasztását, törekedni kell a hányással járó problémák és a reflux kezelésére. Érdemes C-vitaminból is olyat szedni, ami nem rágótabletta. Ha mégis savas anyag kerül a szájüregbe, célszerű azt semlegesíteni szájvízzel, vagy legalább valamilyen tejtermékkel. Fontos figyelni arra is, hogy a fogkefe sörtéje puha, a fogmosási technika pedig megfelelő legen. Közvetlenül savas étel vagy ital fogyasztása után a fogat nem szabad súrolni, ilyenkor csak öblögetni kell. Mivel a saverózió ellen a nyál is véd – úgymond lemossa a fogról a savakat, és az erózió kezdeti szakaszában pótolni tudja az elvesztett ásványi anyagokat –, figyelni kell a szájszárazság elkerülésére is. A megfelelő folyadékpótlás emiatt is fontos. Ha a szájszárazságnak külön oka van, akkor annak kezeléséről konzultálni kell orvossal, fogorvossal.

Lektor: dr. Orosz Noémi fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration