Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Székrekedés

2020. november 17.

A székrekedés jellemzően nem önálló betegség, hanem egyfajta tünet, amely a bélműködés és a székürítés zavarát jelzi.

A székrekedés jellemzően nem önálló betegség, hanem egyfajta tünet, amely a bélműködés és a székürítés zavarát jelzi. Ilyenkor a száraz széklet távozásakor érezhető, hogy a végbél nem teljesen ürül ki, maga a székelés fájdalmas is lehet. A széklet a normálisnál mindig sokkal keményebb is, az ürülés lassú és nehézkes, erőlködés nélkül mondhatni kivitelezhetetlen. Egy alkalommal viszonylag kevés, 50 grammnál kevesebb széklet távozik. Jellemző az is, hogy ilyenkor a székletürítések száma heti három alá csökken, két esemény között pedig 48 óránál hosszabb idő telik el. Az, hogy a széklet a kelleténél tovább marad a bélcsatornában, a bajt mindig fokozza, ugyanis a vastagbél a vízvisszaszívás helye, így ott a széklet óhatatlanul egyre többet veszít víztartalmából, beszárad. Idős korban és várandósság idején ez a probléma mindenképp gyakoribb.

Keresni az okokat

A székrekedés lehet elsődleges, amikor a béltartalom normális ütemben halad végig a vastagbélben, de lehet másodlagos is, amikor a folyamat eleve lassabb. Ilyenkor a háttérben valamilyen alapbetegség, jellemzően hormonprobléma, anyagcsere-betegség húzódik meg. Ilyen lehet például a csökkent pajzsmirigy-működés, a mellékpajzsmirigy-túlműködés, a mellékvese betegsége, a hasnyálmirigy betegségei és a cukorbetegség. Állhatnak a háttérben a bélrendszer vérellátási zavarai is. A bélmozgások reflexes szabályozásának zavarait olyan idegrendszeri betegségek is okozhatják, mint például Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, vagy az agyi érelmeszesedés. A bél izomzatát érintő betegségek következménye is lehet a székrekedés, de okozhat ilyen problémát az is, ha a végbélnél sérül a székletürítés mechanizmusa. Konkrét ok lehet például az aranyér, a végbélberepedés és a végbélsipoly is. Állhatnak a székrekedés hátterében lelki tényezők is. Ilyenkor a probléma jellemzően csak átmeneti, például utazáskor vagy idegen helyen jelentkezik a bélműködés változása. Lehet kiváltó ok a székelési inger elnyomása is, de okozhat székrekedéshez vezető bélrenyheséget gyógyszer-mellékhatás is. A visszatérő vagy rendszeressé váló székrekedés mindenképp figyelmet érdemel.

Étrend és mozgás

A székrekedés az esetek többségében nem veszélyes, a problémát általában megoldja a rostokban gazdag étrend és a bőséges folyadékfogyasztás, illetve az, ha ez érintett figyel a rendszeres testmozgásra. Ha ez nem segít, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, pláne ha a panaszok elhúzódnak, hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik. Az ilyen állapotok azért igényelnek azonnali kivizsgálást, mert hátterükben bélelzáródás, illetve egyéb súlyos betegség is állhat. Lehet a székrekedés tünete jóindulatú bélrendszeri elváltozásoknak is.
A kivizsgálás mindig a beteg kikérdezésével és fizikális vizsgálatával, az anamnézis felvételével kezdődik, az orvos ezek függvényében dönt a további teendőkről. Kezelni lehetőleg mindig a székrekedéshez vezető alapbetegséget kel. Amíg az nem adott, a székrekedés tüneteit csak megfelelő étrenddel és életmóddal lehet enyhíteni, de segíthetnek a természetes székletlazítók is. Alkalmi segítségként szóba jöhetnek bizonyos gyógyszerek és kúpok is.

Lektor: Soltész Erzsébet, dietetikus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration