Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Gyakori probléma az aranyér, amit sokan kivizsgálás nélkül kezelgetnek házilag – ami kicsit sem jó ötlet. Miért fontos kideríteni, hogy valóban erről a gondról van-e szó? Mennyi idő után kell orvoshoz fordulni? A témáról dr. Harasta Edit gasztroenterológus-sebész főorvossal beszélgettünk.

– Milyen betegségek okozhatnak aranyérhez hasonló tüneteket?
– Az aranyér tünetei szerteágazók, főleg végbéltáji fájdalom, végbéltáji idegentestérzés, diszkomfortérzés formájában jelentkeznek. Ilyen panaszokat okozhat gyulladásos bélbetegség, valamilyen végbélen keletkező növedék, esetleg olyan elváltozás – gyulladás, polip vagy daganat – is, ami a végbélen belül alakul ki. Aranyérhez hasonló tüneteket válthat ki a végbélrepedés, más néven fisszúra is, amely a nyálkahártya berepedését jelenti. Ez rendkívül fájdalmas, nagyon kellemetlen jelenség, általában a túl kemény széklet kiürülése okozza. Ilyenkor a székelés is nehézkes, erőlködéssel jár. Ez a tünet a fájdalom és a vérzés miatt nagyon rémisztő lehet.

– Otthon, pusztán a tünetek alapján, mennyire lehet eldönteni, hogy aranyérről van-e szó, vagy egyéb problémáról?
– A legkevésbé sem, a diagnózis felállításához mindenképpen szükség van proktológiai, végbélsebészeti vizsgálatra. Ez nagyon fontos, mert a végbéltáji panaszok többsége orvosolható, és az időben felfedezett daganatok is gyógyíthatók.

– Mennyi ideig szabad otthoni kezeléssel próbálkozni?
– Ha a fájdalom és a vérzés erőlködéssel járó székelés után jelentkezett, így az oka egyértelmű, akkor lehet esély arra, hogy a panasz magától is megszűnik. Ilyenkor fontos figyelni arra, hogy táplálék rostban gazdag, a folyadékbevitel pedig megfelelő legyen. Ezzel biztosítható, hogy a széklet laza legyen. Viszont, ha a probléma pár nap alatt nem javul vagy ismétlődik, fontos orvoshoz fordulni. Ha a panaszoknak nincs ismert oka, és nem szűnnek meg egy-két nap alatt, szintén szakorvoshoz kell menni. Így lehet egyértelműsíteni, hogy a háttérben aranyér áll-e, vagy pedig egyéb betegség. Ilyenkor először csak a végbél és az aranyér környékét nézik meg, ami csak egy helyi vizsgálatot jelent.

– Mi a teendő, ha kiderül, hogy tényleg aranyérről van szó?
– Mivel az aranyér hirtelen jelentkező, akut panaszait elsősorban gyulladás vagy rögösödés okozza, az elsődleges teendő azok ellátása. Ez főképp konzervatív kezeléssel, krémekkel, kúpokkal történik, esetleg olyan kiegészítő gyógyszerrel, ami a vénás keringést javítja. Fontos figyelni arra is, hogy a széklet mindig lágy legyen, amihez átmenetileg székletlágyító, esetleg étrendkiegészítő kezelésre is szükség lehet. Így az aranyér jól tud gyógyulni. Ha a nagy fájdalom elmúlt, és visszahúzódott az esetlegesen begyulladt, berögösödött csomó, utána kell járni a panasz pontos okának. Például annak, hogy valóban az aranyérbetegség fellángolása, vagy egyéb probléma áll-e a hátterben. Tehát ilyen esetben akkor is el kell menni orvoshoz a gyógyulást követően, amikor ez eszünkbe sem jutna, hiszen panaszok már nincsenek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration