Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Gyakori probléma az aranyér, amit sokan kivizsgálás nélkül kezelgetnek házilag – ami kicsit sem jó ötlet. Miért fontos kideríteni, hogy valóban erről a gondról van-e szó? Mennyi idő után kell orvoshoz fordulni? A témáról dr. Harasta Edit gasztroenterológus-sebész főorvossal beszélgettünk.

– Milyen betegségek okozhatnak aranyérhez hasonló tüneteket?
– Az aranyér tünetei szerteágazók, főleg végbéltáji fájdalom, végbéltáji idegentestérzés, diszkomfortérzés formájában jelentkeznek. Ilyen panaszokat okozhat gyulladásos bélbetegség, valamilyen végbélen keletkező növedék, esetleg olyan elváltozás – gyulladás, polip vagy daganat – is, ami a végbélen belül alakul ki. Aranyérhez hasonló tüneteket válthat ki a végbélrepedés, más néven fisszúra is, amely a nyálkahártya berepedését jelenti. Ez rendkívül fájdalmas, nagyon kellemetlen jelenség, általában a túl kemény széklet kiürülése okozza. Ilyenkor a székelés is nehézkes, erőlködéssel jár. Ez a tünet a fájdalom és a vérzés miatt nagyon rémisztő lehet.

– Otthon, pusztán a tünetek alapján, mennyire lehet eldönteni, hogy aranyérről van-e szó, vagy egyéb problémáról?
– A legkevésbé sem, a diagnózis felállításához mindenképpen szükség van proktológiai, végbélsebészeti vizsgálatra. Ez nagyon fontos, mert a végbéltáji panaszok többsége orvosolható, és az időben felfedezett daganatok is gyógyíthatók.

– Mennyi ideig szabad otthoni kezeléssel próbálkozni?
– Ha a fájdalom és a vérzés erőlködéssel járó székelés után jelentkezett, így az oka egyértelmű, akkor lehet esély arra, hogy a panasz magától is megszűnik. Ilyenkor fontos figyelni arra, hogy táplálék rostban gazdag, a folyadékbevitel pedig megfelelő legyen. Ezzel biztosítható, hogy a széklet laza legyen. Viszont, ha a probléma pár nap alatt nem javul vagy ismétlődik, fontos orvoshoz fordulni. Ha a panaszoknak nincs ismert oka, és nem szűnnek meg egy-két nap alatt, szintén szakorvoshoz kell menni. Így lehet egyértelműsíteni, hogy a háttérben aranyér áll-e, vagy pedig egyéb betegség. Ilyenkor először csak a végbél és az aranyér környékét nézik meg, ami csak egy helyi vizsgálatot jelent.

– Mi a teendő, ha kiderül, hogy tényleg aranyérről van szó?
– Mivel az aranyér hirtelen jelentkező, akut panaszait elsősorban gyulladás vagy rögösödés okozza, az elsődleges teendő azok ellátása. Ez főképp konzervatív kezeléssel, krémekkel, kúpokkal történik, esetleg olyan kiegészítő gyógyszerrel, ami a vénás keringést javítja. Fontos figyelni arra is, hogy a széklet mindig lágy legyen, amihez átmenetileg székletlágyító, esetleg étrendkiegészítő kezelésre is szükség lehet. Így az aranyér jól tud gyógyulni. Ha a nagy fájdalom elmúlt, és visszahúzódott az esetlegesen begyulladt, berögösödött csomó, utána kell járni a panasz pontos okának. Például annak, hogy valóban az aranyérbetegség fellángolása, vagy egyéb probléma áll-e a hátterben. Tehát ilyen esetben akkor is el kell menni orvoshoz a gyógyulást követően, amikor ez eszünkbe sem jutna, hiszen panaszok már nincsenek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration