Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Egy nehéz nap után elfáradni természetes dolog, állandóan kimerültnek lenni azonban nem az. De lehet, hogy egy olyan tápanyagcsoport jelenti a gyógyírt a krónikus fáradtságra, amelyikre eddig nem is gondoltunk?

A fáradtságot könnyű néhány óra plusz pihenéssel orvosolni. A krónikus kimerültség azonban sokkal összetettebb dolog ennél, és a testet-lelket egyaránt megviseli. Az állandó fáradtságérzésnek sokféle oka lehet, ezért nem árt az orvossal megbeszélni, mi a teendő. Sokszor a vashiány okozza ezt az állandósult fáradtságot, de lelki okok, például depresszió vagy kiégés is állhatnak a háttérben. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a fáradtság hátterében az elégtelen rostfogyasztás is állhat.

 

Így adnak energiát a rostok

Az energiát adó táplálkozás kapcsán a legtöbbször előbb jutnak eszünkbe a fehérjék, az egészséges zsiradékok, de akár még a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátok is, mint a rostok. Pedig a rostok, különösen a vízoldékony élelmi rostok segítenek, hogy a szervezet rövid szénláncú zsírsavakat állítson elő, ezeket pedig a testünk épp az energiatermeléshez használja fel.

Az élelmi rostok a szőlőcukor sejtekbe való belépését is lassítják a bél falában. Mindez segít abban, hogy a vércukorszint viszonylag egyenletes maradjon, ne legyenek benne nagyobb kiugrások és nagyobb leesések – ez utóbbiak ugyanis együtt járnak az energiaszint hirtelen csökkenésével, és a farkaséhséggel.

A rostok gondoskodnak a hosszan tartó teltségérzetről. Ez azért fontos, mert sokkal jobban tudunk a feladatainkra és a jelenre koncentrálni, ha nem vonja el a figyelmünket az állandó éhségérzet.

 

Mit együnk, ha energiára van szükségünk?

Egy fárasztóbb napon könnyebben nyúlunk a cukros, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek után. Ám ez nem jó taktika, hiszen épp ezek azok az eledelek, amelyek a vércukorszint hullámzását idézik elő. Vagyis egyik pillanatban adnak egy kis energiát, és a másikban szinte ugyanolyan gyorsan vissza is veszik. A vércukorszint leesik, mi pedig fáradtak és éhesek leszünk. De vajon mit érdemes választani helyettük? Mutatunk néhány ötletet, amellyel a napi ajánlott 30-40 grammos rostmennyiség elfogyasztásához is hozzájárulhatunk.

 

  • Körte fahéjas túróval: a körte rosttartalmának 29 százaléka vízoldékony rost. A túró fehérjével járul hozzá az energiatermeléshez, a fahéj pedig a vércukorszintet segít egyenletesen tartani, miközben finom aromát ad az édességnek.
  • Datolya mogyoróvajjal: A datolya és a mogyoróvaj egyaránt gazdag rostokban, de a mogyoróvaj mindezt fehérjével és egészséges zsírsavakkal is megtoldja.
  • Teljes kiőrlésű kenyér, fetasajt, alma: a kenyérszelettel és az almával is extra rostot vihetünk be a szervezetünkbe. Ha ezt még egy kevés egészséges zsiradékkal, például néhány szelet avokádóval is kiegészítjük, ideális nassolnivalót állítottunk össze.

 

facebook-share Megosztás