Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egy nehéz nap után elfáradni természetes dolog, állandóan kimerültnek lenni azonban nem az. De lehet, hogy egy olyan tápanyagcsoport jelenti a gyógyírt a krónikus fáradtságra, amelyikre eddig nem is gondoltunk?

A fáradtságot könnyű néhány óra plusz pihenéssel orvosolni. A krónikus kimerültség azonban sokkal összetettebb dolog ennél, és a testet-lelket egyaránt megviseli. Az állandó fáradtságérzésnek sokféle oka lehet, ezért nem árt az orvossal megbeszélni, mi a teendő. Sokszor a vashiány okozza ezt az állandósult fáradtságot, de lelki okok, például depresszió vagy kiégés is állhatnak a háttérben. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a fáradtság hátterében az elégtelen rostfogyasztás is állhat.

 

Így adnak energiát a rostok

Az energiát adó táplálkozás kapcsán a legtöbbször előbb jutnak eszünkbe a fehérjék, az egészséges zsiradékok, de akár még a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátok is, mint a rostok. Pedig a rostok, különösen a vízoldékony élelmi rostok segítenek, hogy a szervezet rövid szénláncú zsírsavakat állítson elő, ezeket pedig a testünk épp az energiatermeléshez használja fel.

Az élelmi rostok a szőlőcukor sejtekbe való belépését is lassítják a bél falában. Mindez segít abban, hogy a vércukorszint viszonylag egyenletes maradjon, ne legyenek benne nagyobb kiugrások és nagyobb leesések – ez utóbbiak ugyanis együtt járnak az energiaszint hirtelen csökkenésével, és a farkaséhséggel.

A rostok gondoskodnak a hosszan tartó teltségérzetről. Ez azért fontos, mert sokkal jobban tudunk a feladatainkra és a jelenre koncentrálni, ha nem vonja el a figyelmünket az állandó éhségérzet.

 

Mit együnk, ha energiára van szükségünk?

Egy fárasztóbb napon könnyebben nyúlunk a cukros, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek után. Ám ez nem jó taktika, hiszen épp ezek azok az eledelek, amelyek a vércukorszint hullámzását idézik elő. Vagyis egyik pillanatban adnak egy kis energiát, és a másikban szinte ugyanolyan gyorsan vissza is veszik. A vércukorszint leesik, mi pedig fáradtak és éhesek leszünk. De vajon mit érdemes választani helyettük? Mutatunk néhány ötletet, amellyel a napi ajánlott 30-40 grammos rostmennyiség elfogyasztásához is hozzájárulhatunk.

 

  • Körte fahéjas túróval: a körte rosttartalmának 29 százaléka vízoldékony rost. A túró fehérjével járul hozzá az energiatermeléshez, a fahéj pedig a vércukorszintet segít egyenletesen tartani, miközben finom aromát ad az édességnek.
  • Datolya mogyoróvajjal: A datolya és a mogyoróvaj egyaránt gazdag rostokban, de a mogyoróvaj mindezt fehérjével és egészséges zsírsavakkal is megtoldja.
  • Teljes kiőrlésű kenyér, fetasajt, alma: a kenyérszelettel és az almával is extra rostot vihetünk be a szervezetünkbe. Ha ezt még egy kevés egészséges zsiradékkal, például néhány szelet avokádóval is kiegészítjük, ideális nassolnivalót állítottunk össze.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration