Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Akne

Akne

2020. december 14.

Akne akkor jön létre, ha a bőr faggyúmirigyeinek kivezető nyílása valamiért eltömődik, begyullad.

Magát a gyulladást a bőrfelszínről a mirigybe jutó baktériumok, ritkábban sarjadzó gombák okozzák. A gyulladás akár gennyesedéssé is válhat. Akne főként az arcon, a hallójáratban a mellkason, háton és a karok külső felszínén jelenik meg. Az akne lehet erősebben gyulladt, egészen fájdalmas csomó is, amelyen hólyag is megjelenhet. Ilyenkor a gyógyulás után heg is visszamaradhat. Még rosszabb eset, amikor a fájdalmas csomó puha tapintású lesz, környezete pedig erősen gyulladásos. Ilyenkor genny is törhet a felszínére, a csomók beolvadásakor pedig tályogok keletkezhetnek. Ilyenkor még nagyobb az esély arra, hogy az akne heget hagyjon maga után.

Ludasak a hormonok

Az akne serdülőkorban a hormonális változások miatt gyakoribb, de hormonhatások, veleszületett hajlam és környezeti hatások – például a szennyezett városi levegő – miatt kialakulhat bármilyen életkorban. Nőknél a havi vérzést megelőző napokban több pattanás jelenhet meg. Ez gyakran csak egy-egy apró piros göb, ami napokon belül kiürül, elmúlik. A napfényre, kozmetikumokra és vegyszerekre adott allergiás válaszreakció is okozhat ilyen tünetet. Ha a panasz felnőttkorra is áthúzódik, akkor hormonális eltérés is állhat a háttérben. Ilyen lehet például policisztás ovárium szindróma. Ritkábban emésztési panaszok vagy góc is okozhat aknés tüneteket.

Orvos vagy kozmetikus

A kezelés történhet kozmetikusi vagy orvosi közreműködéssel, ezt mindig az akne súlyossága dönti el. Enyhébb esetben elég lehet a kozmetikus által végzett arctisztítás, illetve a szaruréteg túltengésének ellensúlyozására hámlasztó és szárító készítményekkel, különféle recept nélkül kapható krémekkel. Súlyosabb esetben már gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Ilyenkor jellemzően baktériumellenes szereket és A-vitamin származékokat használnak, amelyek enyhe hámlasztó hatással bírnak, csökkentik a gyulladást is. Tudni kell, hogy antibiotikus krémeket már csak orvos írhat fel, kozmetikus ilyesmit nem alkalmazhat. Esetenként szükség van belsőlegesen alkalmazott gyógyszerekre is. Ezek jellemzően antibiotikumok, hormonok és A-vitamin-származékok. A már kialakult hegeket bőrgyógyász vagy plasztikai sebész tudja kezelni.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás