Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Ezekben a borongós hónapokban sokan fásultabbnak, kedvtelenebbnek érezhetik magunkat. De hogyan vehetjük fel a harcot az őszi fáradtságnak is hívott állapottal?

Míg a nyarat a nagy kirándulások, strandolások, utazások és közös élmények teszik emlékezetessé, az őszi időszak sokaknak a monoton, szürke hétköznapokba való visszatérést jelenti. A korábban kellemes, napsütéses időt felváltja a hűvös, csapadékos időjárás, ami persze a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét, valamint enerváltabbak, fásultabbak is lehetünk ezekben a hónapokban. Az őszi fáradtságnak is hívott jelenség azonban sokkal több pusztán hangulatingadozásnál. Szeptembertől már észrevehetően rövidülni kezdenek a nappalok, és a napsütéses órák száma is lecsökken. A kevesebb napfény, valamint a piacokon megfogyatkozó idényzöldségek miatt szervezetünk energiaszintje lecsökken, ami miatt a fáradtság is gyakrabban okozhat gondot. Az őszi hónapokban az álmosságért felelős melatonin szintje megemelkedik, az "örömhormonként" is ismert szerotonin termelődése viszont lecsökken, így szervezetünk is egy lassabb, nyugodtabb időszakra készít fel minket. Mit tegyünk, hogyha mi mégis szeretnénk energiával töltekezve nekivágni az ősznek? Eláruljuk.

Töltekezzünk napfénnyel!

A rossz hangulat és a fáradtság egyik oka a napfény hiánya, de szerencsére ez ellen sokat tehetünk. Használjunk ki minden kellemes kora őszi napot, és töltsünk kint a természetben annyi időt, amennyit csak tudunk, illetve, ha megtehetjük, az otthonunkat is árasszuk el fénnyel! A napsütés hatására megemelkedik a D-vitamin-szintünk, ez pedig a hangulatunkra is jó hatással lesz.

Szellőztessünk gyakrabban!

A borús, szeles és csapadékos időben az ablakot is ritkábban nyitjuk ki, pedig ősszel is ugyanolyan fontos, hogy az elhasznált levegőt rendszeresen frissre cseréljük. Este, lefekvés előtt mindig érdemes kinyitni legalább egy rövid időre az ablakot, a szellőztetés ugyanis az alvásunkra is jó hatással lehet.

Táplálkozzunk vitamindúsan!

Ne hagyjuk, hogy a vitaminszintünk az őszi időszakban csökkenésnek induljon, törekedjünk az egészséges és változatos táplálkozásra. Szerencsére ebben az időszakban is válogathatunk friss gyümölcsök közül, ilyenkor érik be az alma, a szőlő és a szilva, amelyek mind telis-tele vannak értékes vitaminokkal. A nehéz, zsíros ételek helyett válasszuk továbbra is a könnyű, tápláló fogásokat.

Maradjunk aktívak!

Így, hogy elmúlt a kánikula, végre ideális lett a hőmérséklet a kinti sportoláshoz! Húzzunk futócipőt, biciklizzünk vagy fogjuk a botot, és induljunk egy nordic walking túrára… A rendszeres testmozgás serkenti a keringésünket, hatására jobban is alszunk, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásnak köszönhetően pedig másnap is energikusabbak, produktívabbak lehetünk. Ha a kinti sportolástól vagy a közösségi testmozgástól idegenkedünk, találjuk fel magunkat akár a négy fal között is – ha nincs otthon profi sporteszközünk, például szobabiciklink, keressünk lakásban végezhető online edzéseket!

Legyünk tudatosan!

Az őszi időszakban az óraátállítás, a rövidülő nappalok és az időjárás változásai miatt a biológiai óránk, vagyis a cirkadián ritmusunk is felborulhat, ami az anyagcserénkre és a hormontermelésünkre is hatással lehet. Ezt elkerülhetjük, ha megpróbáljuk tudatosabban szervezni a teendőinket, melyek az év vége közeledtével bizony egyre csak sokasodni fognak. A napközben elmaradt feladatokat ne az esti órákban pótoljuk, inkább feküdjünk le időben, és 7-8 óra minőségi alvásidő után keljünk korábban – frissen minden teendő könnyebben teljesíthető lesz! A lefekvéshez legközelebb eső étkezés ne legyen túl bőséges és kalóriadús – attól, hogy elmúlt a nyár, nyugodtan maradhatunk a könnyű vacsoráknál. Már késő délután kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását is, ezek ugyanis mind megzavarhatják az éjszakánkat. Ha a megváltozott, őszi körülmények között sikerül kialakítani az alvás-ébrenlét ritmusunkban egy megfelelő rutint, annak az energiaszintünkre és a hangulatunkra is pozitív hatása lesz.

facebook-share Megosztás