Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Fejtetű

Fejtetű

2020. december 14.

A fejtetű leginkább rossz higiénés körülmények között terjed, elsősorban a hajléktalanoknál jelenik meg, járványszerűen viszont főleg gyermekközösségben, óvodásoknál, alsó tagozatos általános iskolásoknál fordul elő.

 A fejtetű vért szív ahhoz, hogy életben maradjon, vérszívása pedig viszketést vált ki. A fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok is megjelennek, jelentkezhet súlyosabb allergiás bőrreakció is.

Számít a közelség

A fejtetvesség zárt közösségekben könnyen terjed, ehhez elég, hogy a fejek szorosan érintkeznek, a párnák, széktámlák, fésűk, törülközők közösek legyenek. Terjedhet a fejtetvesség úgy is, ha valaki fertőzött ember kalapját, kendőjét teszi a fejére. A fejbőrre jutó élősködő petéit a hajszálak tövéhez rakja, leggyakrabban a halánték- és tarkótájon. A serkéknek is nevezett peték igen ellenálló burokkal rendelkeznek, ráadásul a tetű cementszerű anyaggal rögzíti őket. A fertőzés azért terjed rohamosan, mert a petékből a lárvák 5-8 nap kikelnek, majd 2-3 hét alatt ivaréretté is válnak.

A kifejlett nőstények öt napon belül megkezdik a peterakást, az első hónap végére pedig egyetlen nősténynek 150 ivadéka lesz. A második hónap végén már akár több ezer utóda is lehet egyetlen élősködőnek, így súlyos eltetvesedés viszonylag hamar bekövetkezhet. Ennek leglátványosabb tünetei a fejbőrön, főleg a fülek mögött és a nyak hátsó felszínén látható apró, szürkésfehér serkék, amelyek a korpával ellentétben nem söpörhetők le könnyen a hajszálról, csak úgy távolíthatók el, ha fésűvel húzzák le őket.

Időben kezelni

Maguk a tetvek kerülik a fényt, ritkán láthatók, nehezen találhatók meg. Ugyan fertőző betegséget nem terjesztenek, de sok testi-lelki problémát okoznak, a viszketés miatt elvakart sebek pedig felülfertőződhetnek. A tetvességet emiatt fontos hamar felfedezni és kezelni. Ennek eszközei a tetűirtó hajszeszek, amelyekkel a hajas fejbőrt és a hajat kell gondosan átitatni, bedörzsölni. Meg kell várni, amíg a hajszesz rászárad a hajra, ez idő alatt a tetvek és a serkék is elpusztulnak. A hajas fejbőr kezelése mellett elengedhetetlen a fésűk, hajkefék, sapkák és fejkendők forró vízzel, tetűirtó szerrel történő fertőtlenítése is.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration