Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Senki sem tökéletes, és nem csoda, ha a sok stresszben és rohanásban időnként megfeledkezünk róla, hogy a szépségünkért folyamatosan tennünk kell. Bár a bőr és a haj egészsége első sorban belülről fakad, a külső ápolása is nagyon fontos, de hogy ez valóban rutinszerűen működjön, ahhoz nem kevés önfegyelemre van szükség. Ha nem figyelünk, hamar kialakulnak a rossz szokások, mint például, hogy nem iszunk eleget, sminkben fekszünk le aludni, vagy elfeledkezünk a fényvédelemről. Nézzük, hogyan fordíthatjuk vissza ezeket a folyamatokat, hogy az arcunk és tincseink újra felragyogjanak!

1. SMINKBEN MEGYÜNK ALUDNI

Aki kicsit is jártas az otthoni szépségápolás témájában, az pontosan tudja, mennyire káros szokás ez, mégis hajlamosak vagyunk időről időre legyinteni, és inkább beesni az ágyba anélkül, hogy alaposan eltávolítottuk volna előtte a sminkünk maradványait a bőrünkről. Talán segít, ha tudatosítjuk, hogy hosszú távon ezáltal vérbőséget, sőt akár szemhártya gyulladást is okozhatunk magunknak. A rendszeres tisztítás nem csak a feleslegessé vált sminktől és a szennyeződésektől szabadít meg, hanem az elhalt hámsejtektől is, vagyis hatására a bőrünk fellélegzik, és sokkal könnyebben regenerálódik az éjszaka során.

‣ MI A TEENDŐ?
Ne sajnáljuk azt az öt percet, a bőrünk meghálálja! Válasszunk alkoholmentes lemosót, amely nem károsítja a bőr védőrétegét, utána pedig kenjük be gazdagon hidratáló krémmel. A kettő között használhatunk éjszakai szérumot is, ami további tápanyagokkal támogatja a bőrt. Akkor se hagyjuk ki ezt a rutint, amikor nem sminkeltünk, hiszen napközben mindenképpen rakódik bőrünkre némi szennyeződés, különösen, ha nagyvárosban élünk. A tisztítással a pórusok eltömődését is megakadályozhatjuk.

2. A TÖRÖLKÖZŐBE CSAVARVA HAGYJUK A HAJUNKAT MEGSZÁRADNI

Való igaz, hogy jót tesz a hajnak, ha időnként kihagyjuk a hajszárítózást – azonban ekkor érdemes a levegőn szárítani a hajat, nem pedig egy törülköző alatt. Ilyenkor ugyanis a legsebezhetőbb állapotban tesszük ki a nemkívánatos hatásoknak tincseinket. A legtöbb hagyományos törölköző textúrája durva és érdes, ami szöszösödést, súrlódást, de akár töredezést is okozhat a hajszálakon.

‣ MI A TEENDŐ?
Válasszunk puha, mikroszálas hajszárító törülközőt vagy egy régi pamuttrikót, és abba csavarjuk a hajkoronánkat. Ezek az anyagok kíméletesebbek a tincsekhez, de azért megrövidítik a száradási időt.

3. TÚL SOKAT ÉRÜNK AZ ARCBŐRÜNKHÖZ ÉS A HAJUNKHOZ

Érdemes megfigyelni, hányszor érünk egy nap az arcunkhoz, nem is beszélve a hajunkról. Nos, mivel a kezünk nincs mindig frissen mosva, ez bizony azt is jelenti, hogy apró szennyeződéseket juttatunk oda, nem beszélve a mechanikai károkról, amikor húzzuk a bőrt, vagy csavargatjuk a tincseinket. És akkor még nem említettük a legborzasztóbbat – ó, jaj! –, a mitesszerek, pattanások szakszerűtlen nyomkodását! Az, hogy megpróbáljuk eltüntetni a kitüremkedő, látható részeket általában, csak fertőzéshez és hosszabb begyógyulási időhöz vezet, ezért egyáltalán nem ajánlott. 

‣ MI A TEENDŐ?
Fogadjuk el, hogy a fogdosással, nyomkodással csak ártani tudunk a szépségünknek. Ha idegesek vagyunk, foglaljuk le valami mással az agyunkat és a kezünket, vegyünk stressz labdát, pukkantgassunk csomagoló fóliátnekünk magunknak kell kitapasztalni, mi az, ami ilyenkor segít. Ami a pattanásokat illeti, hagyjuk a bőrünket magától gyógyulni, de ha már nagyon zavar minket a kitüremkedés, használjunk bőrnyugtató hatású természetes szereket, például aloe verás vagy kamillás arctonikot.

4. ELHANYAGOLJUK A NYAKAT ÉS A DEKOLTÁZS

Huszonévesen még nem gondolunk rá, harmincévesen időnként eszünkbe jut, negyvenesként pedig már nagyon sokat kell tennünk érte, ha eddig elmulasztottuk. A mindennapi arcápolási rutin része kellene, hogy legyen a nyak és a dekoltázs ápolása is, mert különben ez a terület – ami egyébként jól látható, ha csak nem öltözködünk mindig állig begombolva – dehidratált, irritált, ráncos lesz, ami ráadásul el fog ütni az arc frissességétől. Mivel itt kevesebb a szőrtüsző, az izzadtság mirigy és a faggyúmirigy, ezért itt még nagyobb az esélye annak, hogy a bőrünk szárazzá válik.

‣ MI A TEENDŐ?
Reggel és este is tisztítsuk, tonizáljuk, hidratáljuk ezeket a részeket éppúgy, mint az arcot, és amikor kozmetikai maszkot használunk, kenjünk a hatóanyagaiból ide is. Az idő előrehaladtával igyekezzünk rendszeresen masszírozni a nyakat, ha lehet, kérjük kozmetikustól, de magunknak is elvégezhetjük – ehhez számtalan videót találni TikTokon és YouTube-on – a saját kezünkkel, gua sha kővel, masszírozó rollerrel vagy elektromos feszesítő készülékkel.

5. NEM CSERÉLÜNK ELÉG GYAKRAN ÁGYNEMŰT

Ha érthetetlen okból újabb és újabb pattanások bújnak elő az arcunkon, nyakunkon, annak lehet a hátterében a párnahuzat is. Alváskor a testhőmérséklet megváltozik, izzadhatunk, melynek során a testünk ledob magáról némi szennyeződést, zsíros-olajos maradványokat és sminket. Ha mindez a párnánkra kerül, amin aztán éjszakáról éjszakára forgolódunk, nos, el lehet képzelni, mi történik.

‣ MI A TEENDŐ?
Legalább hetente cseréljünk párnahuzatot, és ha lehet, válasszunk olyan anyagot, ami a legkevésbé gyűri össze az arcot, ilyen például a selyem. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy a mobilunkat naponta megtöröljük, ugyanis azon ijesztően sok baktérium képes összegyűlni.

6. NEM FIGYELÜNK ELÉGGÉ A FÉNYVÉDŐ HASZNÁLATÁRA

A dohányzás mellett azzal tehetünk a legtöbbet bőrünk idő előtti öregedéséért, ha rendszeresen kimegyünk a tűző napra fényvédelem nélkül. A káros UV sugaraknak való kitettség középtávon ráncossá, hosszú távon foltossá is teheti az arcunkat, ráadásul még bőrrák kialakulásához is vezethet. A szakemberek azt ajánlják, hogy minimum 30 faktoros krémet vagy spray-t használjunk, és ne felejtsük el a hatóidő lejárta után újra feltenni. Az arcbőr fényvédelmére minden évszakban gondolni kell, a legjobb, ha enélkül el sem hagyjuk a lakást.

‣ MI A TEENDŐ?
Egyes kozmetikai márkáknak vannak spray formájában felvihető termékei, amelyek könnyedén és sminkelés után is használhatók. Ha gondunk van a krémek zsíros textúrájával, szerezzünk be inkább ilyet, ha lehet, mindjárt két palackkal: egy legyen otthon, az elindulás kellékei között, a kulcsok közelében, egy pedig a táskánkban, hogy útközben is tudjuk alkalmazni. És nem, sajnos a sminkszereinkben található fényvédő nagy valószínűséggel nem lesz elég, ahhoz ugyanis olyan vastagon kellene őket feltenni, ami már nem lenne ízléses.

7. NEM MOSSUK RENDSZERESEN A SMINKECSETEINKET

Még ha mindig a megtisztított arcon használjuk is őket, a sminkecsetek bizony akkor is a baktériumok gyűjtőhelyei lehetnek, de gyűlhet a sörtéik között por, szennyeződés, elhalt hámsejtek és zsírdarabkák is. A baktériumok között pedig előfordulhat olyan, ami károsítja a bőr mikrobiomot. Márpedig, ha ez az apró mikroorganizmusokból álló ökoszisztéma felborul, az olyan látványos bőrproblémákhoz vezethet, mint a pattanások, a szárazság, vagy a bőr érzékenysége.

‣ MI A TEENDŐ?
Egyszerű mondani, de nehezebb betartani. Ha mindennap sminkelünk, jó volna hetente kimosni az ecseteket a következő módon: tegyünk langyos vizet és benne egy kis, külön erre a célra kapható ecsetszappant a tenyerünkbe. Az ecseteket egymás után húzzuk végig ide-oda a vízben, mintha festenénk. Figyeljünk rá, hogy lapos felületen szárítsuk őket, és a fejük lógjon ki a pult szélére, hogy a sörték szabadon lógva száradhassanak.

8. TÚL GYAKRAN RADÍROZUNK

Az arc radírozása hozzásegít, hogy bőrünket frissnek és tisztának érezzük. Ám ha túlságosan sokat alkalmazzuk ezt a módszert, az visszájára sülhet el. Mindegy, hogy fizikai vagy kémiai hámlasztókat használunk, ha túl gyakran vetjük be őket, az elvékonyíthatja a bőrt, gyengítheti a bőrvédő réteg működését, illetve apró sérüléseket is okozhat. Ebből aztán még az is következhet, hogy az ultraviola sugarak váratlanul károsítják a bőrt, illetve foltokat okoznak. Ezt pedig mindenképp érdemes elkerülni.

‣ MI A TEENDŐ?
Olyan hámlasztót válasszunk, amiben nincsenek éles részecskék, sem mentol, sem bármiféle illatanyag, mert ezek mind kockázatot jelentenek. Kímélő bőrradírunkat egyszer, legfeljebb kétszer használjuk hetente, és ügyeljünk rá, hogy mindig langyos vízzel mossuk le. Ha már sérült a védőréteg, koncentráljunk először ennek felépítésére, és legfeljebb PHA hámlasztókat használjunk. Igyekezzünk minél több ceramidot bevinni, mielőtt újra erősebb bőrradírokhoz nyúlnánk.

9. FORRÓ VÍZZEL ZUHANYOZUNK

Bár egy hűvös őszi nap után mi sem esik jobban, mint beállni a zuhany alá, és magunkra csorgatni a forró vizet, sajnos ezzel a szokással is károsíthatjuk a bőrünket. Ezután ugyanis könnyen kiszáradhat, főleg, ha eleve szárazabb vagy dehidratált. Ennek oka, hogy a túl meleg víz lemoshatja a faggyúréteget is, ami segíti a bőrt a nedvesség fenntartásában.

‣ MI A TEENDŐ?
Érjük be a meleg, de nem forró zuhannyal, és ne töltsünk túl sok időt a vízsugár alatt. Vigasztaljuk magunkat azzal, hogy így legalább kevesebb lesz a villanyszámlánk, és a Földnek is jót teszünk. A bőr szempontjából a hosszú fürdőzés a kádban még kártékonyabb, ha mégsem tudunk róla lemondani, tegyünk bele fürdősót, és utána harminc percen belül kenjük be magunkat testápoló krémmel.

10. NEM ISZUNK ELÉG VIZET

Igen, az elegendő folyadékfogyasztás nagyon sokat nyom a latban, ha a bőr és a haj szépségéről van szó. Na de mennyi a kívánatos mennyiség? Napi 1,5-1,8 liter, aminek a nagy százalékát lehetőleg víz adja ki. Az, ha itt-ott elkortyolunk egy pohár gyümölcslét, limonádét, még nem elég, különösen, ha kávét is iszunk, ami enyhe vízhajtó hatással rendelkezik.

‣ MI A TEENDŐ?
Amellett, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozunk, sok gyümölcsöt, zöldséget és magokat fogyasztunk – így biztosítva a test számára a stressz leküzdéséhez szükséges antioxidánsokat és fitotápanyagokat – arra is figyeljünk, hogy nap mint nap jól hidratáltak maradjunk. Vigyünk magunkkal kulacsot a munkába, az autóútra, vagy mikor ügyeket intézünk a városban. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration