Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Májfolt

Májfolt

2021. október 07.

Májfolt jellemzően az arcon, a kézfejen és a törzsön alakul ki kisebb-nagyobb barna foltok formájában. Ez a fajta pigmentfelhalmozódás nagyobb eséllyel jelentkezik akkor, ha ezeket a felületeket napfénynek teszik ki, de létrejöhet a bőrjelenség enélkül is.

Akármi is legyen a provokáló faktor, a májfolt azért alakul ki, mert a bőr pigmenttermelő sejtekben megnő a melanintermelés. A hámsejtek utóbbit elraktározzák, a bőr emiatt válik sötétebbé egy jól körülhatárolt területen. A májfoltok kialakulására mindenképp van genetikai hajlam, emiatt akinek családjában már volt érintett, az nagyobb eséllyel szembesül maga is ezzel a bőrjelenséggel.

 

Hátrányban a nők

Nőknél gyakrabban alakul ki májfolt, mint férfiaknál, de az ő érintettségük sem egyforma. Ismert például, hogy a bőrjelenség többször tűnik föl a várandósság alatt, jellemzően középidőben, majd a szülés után spontán, pár hónap alatt visszafejlődik. Ugyanez a helyzet olyan esetekben, amikor a májfoltok hormonális fogamzásgátlók miatt alakulnak ki, és azok szedését abbahagyják. A jellegzetes pigmentáció kísérhet hormonális zavarokat is, így például pajzsmirigyproblémákat, menstruációs gondokat, nőgyógyászati betegségeket is. Jelentkezhet ilyen bőrtünet gyógyszermellékhatásként is.

 

Csak esztétika

A májfolt nem veszélyes, rákos irányba végképp nem fajulhat el, de a biztonság kedvéért érdemes megmutatni bőrgyógyásznak is, mert ugyan ritkán, de összetéveszthető lehet a bőrrák korai formájával. Ha biztosan májfoltról van szó, akkor nem kell tőle tartani, kezeltetni csak akkor kell, ha esztétikailag zavaró. Ez történhet különböző kozmetikai készítményekkel, halványítással, hámlasztással, vagy akár lézeres kezeléssel is – ezek mind orvosi beavatkozások. Azt ugyanakkor el kell fogadni, hogy a bőrjelenség a kezelés ellenére kiújulhat, pláne, ha az érintett bőrfelületet napoztatják. Emiatt fontos, hogy akinek májfoltja volt, az annak kezelése után ne sütkérezzen és ne szoláriumozzon. Ezek a hatások nem csak kiújíthatják a bőrproblémát, hanem a meglévőt is sötétíthetik, nagyobbá tehetik. Fontos az is, hogy ha a májfolt valamilyen alapprobléma miatt alakul ki, akkor azt is kezeltessék.

Lektor: dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, onkológus szakorvos, az MTA doktora

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration