Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az ősz haj gyönyörű, hiszen jelzi, hogy viselője már komoly tapasztalatokat szerzett az élete során. De vajon mitől alakul ki, miért vesztjük el fokozatosan (és biztosan) eredeti hajszínünket?

Amikor szervezetünk jól működik, a hajtüszőkben található melanocita nevű sejtek termelik a melaninoknak nevezett színanyagot. Ezek a hajtüszők környezetében elhelyezkedő pigmentsejtek termelik a fiatalkorban jellemző természetes hajszínt. Amikor a melanociták már nem termelnek több színanyagot, a hajszál áttetsző lesz, amely az elhalt sejtek színének megfelelően ősz hajszálként jelentkezik. Az őszülés rendszerint a 30-as évek során kezdődik, majd később az évek múlásával egyre nagyobb mértékben jelentkezik. Természetesen, egyénenként, hajtípusonként, sőt régiókként is eltérhet, hogy ki mikor kezd őszülni. 


Az ősz haj a nem megfelelő fehérjeszintézis tünete, amelyet rendszerint a hajtüsző körül nagymértékben felszaporodott igen reaktív oxidánsok okoznak. A haj őszülése vagy akkor következik be, amikor leáll a színes pigment (melanin) termelődése, vagy amikor oxidálódás miatt kis légbuborékok veszik át a helyét.

A kor előrehaladtával egyre több pigmentsejtben felgyorsul a melanin oxidációja, egyre színtelenebbé válik a haj, még végül teljesen elveszti eredeti színét. Ezen kívül számos különböző ok állhat az őszülés hátterében: stressz, bizonyos gyógyszerek, hormonális okok, a genetikai örökségünk vagy a táplálkozási szokások.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration