Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A májfolt nem betegség, de jele lehet bizonyos problémáknak. Sokan nem kedvelik, és inkább megszabadulnának tőlük - azonban ha már megjelentek, csak halványítani lehet őket, teljesen eltüntetni nem.

A bőrünk színe sok tényezőtől függ, ezek közül az egyik legfontosabb a melanin nevű színanyag termelődése, amelyet a melanocitáknak nevezett sejtek állítanak elő. Bár a melaninnak fontos szerepe van (ez védi meg a bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól), egyes esetekben felhalmozódhat a bőrt alkotó hámsejtekben, és egyenlőtlen eloszlása esetén foltok alakulhatnak ki.

A májfoltok tíz esetből kilencszer nőket érintenek, férfiakon és csecsemőkön nagyon ritkán találunk ilyet. Megjelenésüket tekintve a májfoltok általában jól látható helyeken tűnnek fel: gyakran a száj környékén, az állunkon, a homlokon vagy az arc más területein. Sokszor szimmetrikusak, de mindig halványbarnák, a szélük éles.

Leginkább a 20 és 40 év közötti nők problémája a májfolt, amelyről megállapították, hogy nagyjából egyharmadrészt örökletes hátterű. Az esetek többségében azonban a májfoltok megjelenését elősegítik a hormonális zavarok, a várandósság, a petefészek-működési problémák, a menstruáció rendellenességei, valamint a fogamzásgátlók szedése is. 

A májfoltok a napfény hatására sötétebbé válhatnak, ezért a probléma esetén a szoláriumozás tiltott, és az érintett bőrfelületeket a napsugárzástól is védeni kell, magas faktorszámú fényvédő készítménnyel. Májfolt esetén érdemes az arcon olyan kozmetikai készítményeket használni, amelyek egyben fényvédelmet is biztosítanak.

Szabad-e a májfoltokat halványítani?

Otthon, házilagos körülmények között nem ajánlott gyümölcssavas vagy más pakolásokkal, kezelésekkel megpróbálni elhalványítani a májfoltokat, mert a következménye akár bőrgyulladás is lehet. A bőrgyógyász ajánlhat úgynevezett azelainsav tartalmú készítményeket, ezeket viszont hosszabb ideig kell használni. Szakorvosi rendelőben lézerrel , fotorejuvenációval vagy mikrodermabrázióval halványíthatók a májfoltok. Azt azonban, hogy melyik a megfelelő ellátás, mindig egyénileg, a bőr állapotát figyelembe véve dönti el a bőrgyógyász vagy a kozmetológus.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration