Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Álmatlanság

Álmatlanság

2020. október 14.

Az inszomnia néven is emlegetett álmatlanság többé-kevésbé tartós probléma, érintettjei úgy érzik, az alvásuk zavart, nem pihentető. Ez az állapot kihat a nappali éberségre és a hangulatra is, hosszabb távon memória- és koncentrálási zavart, tartós fáradtságot és depressziót eredményez, rontja a munkaképességet, növeli a munkahelyi és közlekedési, illetve egyéb balesetek rizikóját.

Álmatlan éjszakák

Aki inszomniában szenved, az jellemzően nehezen alszik el, az éjszaka során gyakran felébred, alvása általánosságban felületes. Jellemző az is, hogy az érintettek hajnalban vagy kora reggel spontán ébrednek, nem tudnak visszaaludni, napközben pedig fáradtságot éreznek.

Az álmatlanság hátterében sokféle ok állhat, többségük valamilyen fájdalmat okozó testi betegségre vagy lelki problémára, kémiai anyagra vezethető vissza. Okozhat álmatlanságot a rossz egészségi állapot, illetve a váltott műszakban való munkavégzés is. Állhatnak a háttérben életmódbeli okok, környezeti tényezők is, sok esetben pedig egyszerre több ok is magyarázza a nem kívánt helyzetet. Ritkák, de léteznek elsődleges inszomniák is, amelyeknél egy konkrét betegség eredményez álmatlanságot.

A lélek közbeszól

A lelki okok közül a fokozott stresszt, a pszichiátriai betegségeket, így a depressziót és a szorongást lehet kiemelni, de eredményezhetik a problémát addikciók is. A panaszok szintje persze különböző lehet: egy komolyabb stresszhelyzet inkább csak néhány napos, vagy pár hetes álmatlanságok okoz, míg a szorongás tartós inszomniát is kiválthat. Egyes esetekben fordított kapcsolat is megfigyelhető: a depresszió például nem csak álmatlanságot okozhat, hanem az egyéb okból jelentkező inszomnia is eredményezhet hosszabb távon depressziót.

Túl az altatón

Az álmatlanság akkor válik klinikai értelemben is problémává, ha miatta romlik a beteg közérzete, nappal nem tud figyelni feladataira. Ilyenkor fontos föltárni az inszomnia pontos okát, és ha lehet, kezelni is azt. Lehetőség szerint gyógyítani kell például a fájdalmat okozó alapbetegséget, csökkenteni a stresszt, változtatni a munkabeosztáson. Kulcskérdés az esetleges mentális betegségek, pszichés problémák kezelése, a függőségek fölszámolása, élénkítőszerek szedésének, fogyasztásának abbahagyása is. A ritkán előforduló elsődleges inszomniák diagnózisának felállítását poliszomnográfiás vizsgálat segítheti, ami az alváscentrumokban érhető el. Ez a készülék az alvás közbeni agykérgi elektromos tevékenységet is rögzíti, elemezhetővé teszi.

Az inszomnia esetében az altatószerek, szorongásoldók csak átmeneti, rövid ideig tartó segítséget jelentenek, hosszabb távon mindenképp a kiváltó ok megszüntetésére kell törekedni. Ennek részeként fontos rendezni az életmódot, érdemes figyelni a rendszeres testmozgásra is.

Lektor: dr. Tóth Mónika Ditta tanácsadó szakpszichológus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration