Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A filmek, reklámok és képeslapok is idilli képet festenek az év végi ünnepekről, miközben a napjaink rendszerint csak még több stresszel telnek meg. Érezzük, hogy ennek az időszaknak épp a lelassulásról kellene szólnia, de nem merünk megállni, hiszen sem a munkában, sem a magánéletben nem akarunk engedni az elvárásokból. A következő gyakorlatok viszont segítenek, hogy mindezek ellenére mégis a szokottnál kevesebb idegeskedéssel várhassuk az ünnepet.

1. Gondoljuk át az ideálokat!

December első napjai remek alkalmat adnak arra, hogy átgondoljuk: milyen kép él bennünk a karácsonyról. Milyen lenne számunkra az ideális ünnep? Mi a fontos? Ha arra jutunk, hogy hó nélkül csalódottak lennénk, nézzünk körül, hol tudnánk ebben az időszakban legalább egy napot a puha fehérségben kirándulni. Ha a szűk családi kör, az örömteli együttlét a fontos, engedjük el a nagy vendégséggel kapcsolatos terveket. Az sem gond, ha a külsőségekre helyeznénk a hangsúlyt: akit a csillogó díszek, a rendezett lakás hoz karácsonyi hangulatba, az erre fektessen hangsúlyt. A kulináris élvezetekre, az ételekre is lehet összpontosítani. Ha tudjuk, mi a legfontosabb szempont, máris könnyebb szívvel engedjük el a kevésbé lényegeseket.

2. Jöhetnek a realitások

Miután végig gondoltuk az ideálokat, számot vethetünk a realitásokkal is. Megengedhetünk magunknak egy hosszabb havas telelést, vagy inkább egy olcsóbb, közeli kirándulás lesz a megoldás? Lehet tökéletesen rendezett a lakás két kúszó-mászó-pakoló kisgyerek mellett? Hogyan lehet összehangolni a családtagok különböző szempontjait, kívánságait? Egy dologgal mindenképp legyünk tisztában: tökéletes karácsony csak a mesében (és a reklámokban) létezik.

3. Vegyük át a pénzügyeket!

Sokkal nyugodtabb lesz a készülődés, ha tisztában vagyunk vele, meddig ér az a bizonyos takaró. Gondoljuk át, számoljuk ki, mennyit szánunk az ünnepekre, mennyit engedhetünk meg magunknak anélkül, hogy elviselhetetlen terheket vállalnánk. Jó, ha legalább 10 százalékkal felültervezzük a költségeket, így nem érhet meglepetés. Ha megtervezzük a kiadásokat, azt is rögtön látjuk, hol lehet lefaragni belőlük. Lehet, hogy az ötfogásos vacsorából csak három fogásos lesz, vagy a felnőttek lemondanak a drága ajándékokról, de legalább nem lesz ott az a szorító érzés gyomortájékon, ha a pénzre gondolunk.

4. A harmincperces szabály

A karácsony előtti teendőket. daraboljuk fel harminc perces etapokra, és minden nap intézzünk el egyet közülük. Ha minden nap harminc percig selejtezünk, takarítunk egy helyiséget, vagy összerakunk egy előre elkészíthető, lefagyasztható ételt, sokkal kevesebb dolgunk lesz a hajrában.

5. Írjunk levelet a Mikulásnak!

... vagy a Jézuskának, vagy az angyalnak. Egyáltalán nem felesleges feleleveníteni ezt a gyerekkori szokást, és listát írni a karácsonyi kívánságainkról. Ezek lehetnek konkrét ajándékok is, de akár olyasmi is, mint „30 perc nyugalom és csend”, vagy egy családi vacsora kikapcsolt tévé és telefonok mellett. A családtagok pedig szabadon választhatnak a listáról, hogy a meglepetés izgalma se tűnjön el az ajándékozásból.

6. Élvezzük magát a készülődést is

Sokszor annyira a szentestére fókuszálunk, hogy az oda vezető napok egy pillanat alatt, szinte észrevétlenül repülnek el, miközben agyonhajtjuk magunkat. Tudatosítsuk magunkban, hogy nem lehet akkora a hajtás, hogy ne legyen minden nap 15-20 percünk a tudatos készülődésre. Gyújtsunk meg egy illatgyertyát, dőljünk hátra akkor is, ha sürgetnek a határidők. Így arra is könnyebben ráérezhetünk, hogy hol vannak a teljesítőképességünk határai.

7. Beszélgessünk!

Ez az, aminek természetesnek kellene lennie, mégis gyakran a hatékonyságot segítő információátadássá silányul. A vacsora legyen a beszélgetés ideje, de ajándékvásárlás közben is tarthatunk szünetet egy kávéra vagy egy telefonra a barátnőnkkel. Elvégre a legtöbb bevásárlóközpontban van kávézó! A családdal pedig akár takarítás közben is lehet beszélgetni – ez azzal az előnnyel is jár, hogy nem egyedül csinálunk mindent.

8. Legyünk a szabadban!

A téli időjárás arra hajlamosít, hogy a napunk nagy részét a négy fal között töltsük. Pedig a testünknek és a lelkünknek is nagy szüksége van arra, hogy minél több időre kimenjünk a friss levegőre. Aki szeret kirándulni, annak nyert ügye van, de aki nem, az is beiktathat egy városi sétát, vagy egy kis időt a parkban. Így a napi stressztől is kiszellőztethetjük a fejünket.

9. Legyen reggeli rutinunk!

A rutin arra jó, hogy amikor villámgyorsan kell valamit elintéznünk (például felkészülni az előttünk álló munkanapra), akkor minden percben tudjuk, hová kell nyúlnunk. A jó reggeli rutin épp ezzel tudja megkönnyíteni a napunkat. Így pontosan tudjuk, hogy mikor kell felkelnünk, és ha egy kis ráhagyással tervezünk, nem késünk el. Fontos, hogy szánjunk pár percet a szüksége minimumon túli dolgokra is. Arra, hogy ráérősen igyuk meg a kávénkat, hogy kényelmesen átgondoljuk a napi teendőket, vagy éppen meditáljunk. Ezek valóban csak pár plusz percet vesznek igénybe, mégis sokat tesznek értünk már korán reggel.

10. Ne vegyünk mindent olyan komolyan!

Igen, ez az az időszak, amikor minden extra fontos, egy apró hibát sem véthetünk, egy doboz tejfölről sem feledkezhetünk meg a bevásárlásnál. Mégse vegyük ezt annyira komolyan. A munkában vétett legtöbb hibát még időben helyrehozhatjuk, és ha nagy a hajtás, akkor természetes dolog, hogy senki sem fog hibátlanul teljesíteni. Ha kimaradt a tejföl, akkor itt a kreatív feladat: mit lehet főzni nélküle? És a szomszédhoz sem szégyen átszaladni, legalább vele is beszélgetünk egy kicsit.

11. Nem minden a hatékonyság

Amikor annyi a feladat, mint karácsony előtt, mindenki hajlamos újabb és újabb ötleteket bedobni, hogyan lehet még hatékonyabban, még gyorsabban megcsinálni mindent, amit kell. A teljesítőképességünknek azonban vannak határai. Van, amikor egyszerűen túl sok a feladat ahhoz, hogy mindent magunk végezzünk el. A munkában, de a háztartásban is lehet delegálni bizonyos dolgokat az adminisztrációtól a mosogatásig. Amikor észrevesszük, hogy másokra vagyunk mérgesek, mert túl sok terhet viszünk, akkor itt az idő, hogy részben vagy egészen átengedjünk másoknak bizonyos tennivalókat. Jobb egy jó hangulatban, „elég jól” befejezett feladat, mint egy tökéletes, ami kikészít.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration