Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alzheimer-kór (demencia)

Alzheimer-kór (demencia)

2020. október 14.

Az Alzheimer-kór a demenciák egyik fajtája, gyakorisága 65 év felett 1-6 százalékos, 80 év felett 10-20 százalékos. A kórkép legjellemzőbb tünete a rövid távú memória zavara.

Fennállásakor a hosszú távú emlékek megmaradnak, azok nem károsodnak. Magyarán a beteg emlékszik a születési idejére és helyére, tudja, hol dolgozott, hova járt iskolába, hol lakott gyerekkorában. Ugyanakkor a friss információk kiesnek, az érintett nem tudja, mi történt aznap vagy előző nap. Árulkodó jel az is, hogy a beteg gyakran visszakérdez. A rövid távú memória károsodása azért veszélyes, mert az érintett azt is elfelejti, föltett-e valamit a tűzhelyre, kihúzta-e a vasalót, bezárta-e az ajtót, bevette-e a gyógyszereit. Mivel a betegség miatt a mozgásképesség nem sérül, gyakori az is, hogy ha a beteg elmegy otthonról, hazaúton eltéved.

Ködbe vesznek az okok

Az Alzheimer-kór oka ismeretlen, erről csak feltételezések vannak. Azt például tudjuk, hogy egyes családokban halmozódás figyelhető meg, ugyanakkor jóval gyakoribb a szórványos megjelenése, tehát a betegség örökölhető formája elég ritka. Konkrét kiváltó okot bizonyítani még senki tudott, egyedül valószínűsíteni lehet, hogy a betegség kialakulásában környezeti tényezők, toxikus anyagok is szerepet játszhatnak. Biztosan azonban csak azt tudják, hogy a problémák közvetlen oka az idegsejtekben történő kóros fehérjefelszaporodás. Nem egyértelmű az sem, hogy az Alzheimer-kór napjainkban tényleg gyakoribb lett-e, vagy csak arról van szó, hogy az életkor emelkedése miatt fordul elő többször. Tehát azért, mert az emberek megélik azt a kort, amikor ez a kórkép kialakulhat. Történhet látszólagos gyakoriságnövekedés azért is, mert ma már nagyobb eséllyel állítják föl az Alzheimer-kór konkrét diagnózisát, így a betegség nem egyszerű demenciaként kerül be a statisztikákba,

Összetett kezelés

Az Alzheimer-kór egyelőre nem gyógyítható, de folyamatosan kutatják, előrehaladását hogyan lehetne megállítani, esetleg visszafordítani. Bár vannak előremutató klinikai vizsgálatok, a jelenlegi gyógyszerek erre nem képesek, azokkal csak a lefolyást lehet lassítani, kicsit visszafogni. Emiatt kell figyelni az intő jelekre, és ha az Alzheimer-kór gyanúja fölmerül, orvoshoz irányítani az érintetteket. Ez azért fontos, mert az időben megkezdett kezelés éveket jelenthet, segíthet megelőzni a gyors állapotromlást. A kór diagnózisa elsősorban a tünetek alapján, valamint az egyéb demenciát okozó betegségek kizárásával állítható fel. Magát a szűrést rendelői körülmények között az olyan rutin orvosi vizsgálatok segítik, mint amilyenek a memóriatesztek. A speciálisabb neuropszichiátriai tesztek felvétele jóval összetettebb, elkészítésük 2-3 óráig is eltarthat. Ugyan van mód arra, hogy a kóros fehérjék kimutatásával egészen pontos diagnózis készüljön, ez azonban még nem zajlik rutinszerűen, azokat csak az orvosbiológiai kutatásban részt vevő betegeknél végzik el.

Lektor: dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration