Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Van, aki képes több órán keresztül maximális odafigyeléssel végezni a munkáját, és van, akit könnyedén eltérít tőle minden apró zaj és más inger. Vajon mit tehetünk érte, hogy az első csoportba tartozzunk?

Nem kérdés, ki fog hamarabb végezni a munkájával: az, aki képes azt odafigyelve végezni, vagy az, akinek percenként elkalandozik a figyelme. A figyelem érzékeny dolog, hiszen néhanapján még azé is kihagy, aki egyébként általában képes a koncentrált munkavégzésre. De vajon mi minden befolyásohatja, hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni, és hogyan javíthatjuk ezt a képességünket?

Mi zavarja meg a figyelmünket?

A szervezet általános állapota ebben a képességünkben is tükröződik. A kipihent ember koncentráltabban végzi a munkáját, mint az, aki napok óta nem aludt eleget. A koncentrációs képesség romlása olyan problémáknak is lehet a jele, mint például az alvási apnoé (légzéskimaradás), amely jelentősen rontja a pihenés minőségét, vagy a depresszió. A túl sok alkohol ugyanúgy rányomhatja bélyegét a koncentrációs képességünkre, mint a túl kevés víz fogyasztása. De megzavarhat a koncentrálásban a ránk zúduló rengeteg információ, és a multitasking is, amikor egyszerre több feladattal is igyekszünk végezni.

Az egészséges életmód ebben is segít!

Ennek megfelelően a koncentráció javításának elsőszámú kulcsa az életmódunk átalakítása. Ha feltöltekezünk az idegrendszer és az agy számára fontos tápanyagokkal, például egészséges zsírsavakkal (amelyeket többek között a dió, az avokádó és a tengeri halak húsa tartalmaz), valamint a gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidáns vegyületekkel, máris könnyebben figyelünk arra, ami fontos. A rendszeres mozgás, és a szabad levegőn végzett légzőgyakorlatok javítják az agy vérellátását, így segítik a szellemi frissességet. De ugyanilyen fontos a megfelelő folyadékfogyasztás és az elegendő pihenés is.

Ha túl sok az inger

Egyes becslések szerint egy mai embert egyetlen nap alatt annyi információ és inger ér, amennyit egy középkori embernek egész életében kellett feldolgoznia. Nem véletlen, hogy a koncentrációs képességünk egyik legfőbb ellensége a túlterhelés és a multitasking. A legjobb tehát, ha tudatosan leépítjük az ingerek mennyiségét. Amikor oda kell figyelnünk valamire, kapcsoljuk ki a telefonunk és az e-mailjeink értesítőit, csatlakozzunk le a közösségi oldalakról, sőt, csináljunk rendet az íróasztalunkon is. Egyszerre igyekezzünk csak egy feladatot elvégezni, munka közben pedig tartsunk rendszeresen szünetet.

Szabad időnkben is gyakorolhatjuk a mindfulness-t, vagyis a pillanatban létezés művészetét. Menjünk ki a természetbe, és összpontosítsunk a látványra, az illatokra, a természetes hangokra és a saját légzésünkre. Az agytorna, mint például a rejtvényfejtés is segít fókuszálni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration