Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Cluster-fejfájás

Cluster-fejfájás

2020. október 25.

A cluster-fejfájás egy elsődleges fejfájás, esetében maga a fejfájás a betegség.

Ez a típus nagyon ritka, gyakorisága egy százalék alatti a fejfájásokon belül, érintettjeinek többsége magas, dohányzó férfi. A probléma pontos kialakulási mechanizmusa nem ismert, de azt tudják, hogy hátterében az áll, hogy maga az érzőideg aktiválódik, majd aktiválja az autonóm idegrendszert. Azt nem tudják, hogy ezt a folyamatot mi indítja be, azt viszont igen, hogy az alkohol ronthatja a már kezdődő clustert. A problémát ritkasága miatt gyakran nem ismerik fel, pedig tünetei jellegzetesek.

Kés a szemben

Igen erős, jellemzően a szem körül lokalizálódó fájdalom jellemzi a cluster-fejfájást, az érzés hasonlatos ahhoz, mint amilyen az lenne, ha a szemben kést forgatnának. A fájdalom olyan komoly is lehet, hogy kezeletlenül akár szélsőséges reakciót, például öngyilkosságot is kiválthat. A fájdalom a szem környékéről továbbterjedhet a homlok és a halánték irányába, okozhat nyilallást az állkapocsnál is. A roham, és vele a heves, nyilalló fájdalom nagyon gyorsan jelentkezik, különösebb előzmény nélkül, igencsak próbára teszi a szemet. A panasz gyakran féloldali, akárcsak a migrén, de a rohamok rövidebbek, 30 perc és 3 óra közöttiek. Eltérés az is, hogy cluster inkább csak tavasszal és ősszel fordul elő, egyik napról a másikra jelentkezik. Tipikus az is, hogy a roham naponta többször is ismétlődik, több héten, hónapon keresztül minden nap. A tünetek a rövid rohamok után következmények nélkül elmúlnak, a beteg később semmilyen fájdalmat nem érez.

Kellhet oxigén

A fejfájás ezen típusát jellemzően a migrénnél is alkalmazott, triptán hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel kezelik. Ezeket a rohamok gyorsasága miatt jellemzően injekciósan alkalmazzák. A súlyos tüneteket az esetek jelentős részében oxigén inhalálása is enyhíti, így akinél a cluster-fejfájás gyakori, az otthonra is be szokott szerezni oxigénpalackot. A cluster-fejfájás kezelésére a használnak egyes vérnyomás-csökkentőket is. Ezeket súlyos esetekben szteroid infúzióval is kombinálják. Sokan a rohamok megelőzése végett is szednek ilyen vérnyomás-csökkentőket.

Lektor: dr. Bodnár Eszter belgyógyász, fejfájás-specialista

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration