Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Érezte már, hogy kellemetlenül hasogat a feje? Nincs egyedül, hiszen a fejfájással járó kellemetlenségeket szinte mindenki megtapasztalja legalább alkalmanként. De vajon mi mindentől fájdulhat meg a fejünk?

A fejfájást viszonylag sok minden kiválthatja, ráadásul mindenki másra érzékeny ebből a szempontból. A kiváltó okok többsége olyasmi, amivel szinte minden nap találkozunk. Íme az öt leggyakoribb fejfájás-trigger!

 

Stressz

A tartós stressztől megfeszülnek a nyak és a fej hátsó részében elhelyezkedő izmok, így jön létre a fejünket szorító pánthoz hasonló fejfájás-érzet. De a tartós feszültség akkor is okozhat fejfájást, amikor hirtelen alábbhagy, például a túlterhelt napokat követő vakáció első napján. Amikor ugyanis a stresszhormonok termelése hirtelen visszaesik, akkor a fej erei hirtelen összehúzódnak, majd kitágulnak, ez pedig fejfájásoz vezet. Ha a stresszt teljesen nem is tudjuk kiiktatni az életünkből, érdemes kezelni valahogyan, például rendszeresen beiktatni a napjainkba egy kis kikapcsolódást, csendes, meditatív, stresszoldó időtöltést, vagy épp az egyik legjobb feszültségoldót, a testmozgást.

 

Rossz testtartás

A rossz testtartás, a tartós ülőmunka szintén a hát felső szakaszán, a nyakban és a vállakban merevíti el az izmokat, ez pedig akár szaggató, éles fejfájáshoz is vezethet. Megelőzhetjük, ha rendszeresen tartásjavító gyakorlatokat végzünk, vagy felkeresünk egy gyógytornászt, gyógymasszőrt.

 

Hormonális változások

Sok nő számára a menstruáció előtti időszakkal és a ciklus első napjaival együtt járó kellemetlenség a fejfájás. A csökkent ösztrogénszint okozta fejfájás a menstruáció előtti időszak mellett más, hirtelen hormonváltozásokkal járó életszakaszokban, például a szülés utáni hetekben, vagy a menopauzát megelőző időszakban is kialakulhat.

 

Szemészeti panaszok

A folyamatosan jelen levő fejfájást szemészeti panaszok is kiválthatják. A szemészeti szakrendelésen fény derülhet rá, ha a megfelelő szemüveg használata lehet a fejfájásunk gyógymódja.

 

Egyes ételek és italok

A fejfájás különösen kínzó formáját, a migrént egyes ételek és italok fogyasztása is kiválthatja. Van, aki számára az érlelt sajtok, a csokoládé, a szalámifélék vagy a szénsavas italok jelentenek veszélyt. De az éhség és az enyhe fokú kiszáradás is jelt adhat magáról fejfájás formájában. Érdemes ragaszkodni a változatos, vegyes étrendhez és a megfelelő folyadékfogyasztáshoz, de ha migrén tör ránk, jó, ha felírjuk, mit ettünk-ittunk a roham előtt – ebből kiderülhet, ha étel vagy ital okozza a fájdalmakat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration