Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Isiász

Isiász

2021. május 01.

Az isiász, vagyis az ülőidegzsába nem önálló betegség, kialakulásának hátterében más problémák állnak. Tünetei közé tartozik a derékfájás, a lábak zsibbadása és az izomgyengeség is.

Az isiászt ülőidegzsába, ülőideg-gyulladás néven is emlegetik (az ülőideg szervezetünk leghosszabb idege, számos izmot mozgat, ez felel a lábak érző beidegzéséért is), de nem önálló betegség, hanem egyéb problémák következménye. Leggyakoribb oka az idegrostok összenyomódása, ami gyakran porckorong-előboltosulás miatt következik be. Állhat emellett az isiász hátterében az ágyéki gerinccsatorna-szűkülete is, ami a csigolyák közötti ízületek kopása miatt jön létre. Ez azért okoz gondot, mert miatta a csigolyatestek egymáson elcsúsznak, és így nyomást gyakorolnak a gerincre, és a belőle kilépő ideggyökre is.

Fájdalom és zsibbadás

Az isiász legjellemzőbb tünete a láb irányába sugárzó derékfájdalom, érzéskiesés és mozgászavar. Jelentkezhet zsibbadás és izomgyengeség, tűszúrásszerű érzés is. A panaszok mindig jellegzetes irányba futnak le: a derék után a fájdalom a farpofa aló részében lesz érezhető, utána a comb hátsó felén, majd a térd és a boka külső oldalán. Ha a helyzet nem súlyos, a panasz nem megy le egészen a bokáig, csak följebb lesz érezhető. A fájdalmat az orvos műfogásokkal is elő tudja idézni, ez a diagnózis felállításának első lépése. Ugyancsak lehet isiászra gyanakodni akkor, ha a fizikális panaszok mellett esetleg széklet- és vizelettartási problémák jelentkeznek.

Gyógyszer és gyógytorna

Az isiász kezelését azt követően lehet megkezdeni, hogy kiderítették az okát, kizárták a gerincsérvet. Ha nem áll fönt ilyesmi, akkor akut szakaszban a fájdalom, a gyulladás és az ödéma csökkentésére kell törekedni, arra, hogy az idegek ne nyomódjanak. Emiatt fájdalomcsillapítókra, nem szteroid gyulladásgátlókra van szükség (de súlyos esetben kábító hatású fájdalomcsillapítókat és szteroid gyógyszereket is bevethetnek). Használhatnak szájon át adható izomlazítókat, injekciósan adott gyógyszereket is. Ha a helyzet rendeződött, mozgásterápiás és fizioterápiás kezelésekre van szükség. Ilyen például a gyógytorna és a gyógymasszázs, amelyek enyhítik az idegeket érő nyomást, mobilizálják a gyulladás miatt letapadt idegeket. A kezelések mellett fontos, hogy az érintettek kíméljék gerincüket, ülőmunkát csak úgy végezzenek, hogy azt folyamatosan megszakítják, járkálnak picit, nyújtózkodnak.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration