Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A magnézium szervezetünk nagyjából 300 biokémiai folyamatában vesz részt. Épp ezért a hiányát is változatos tünetek jelezhetik! Sokszor nem is gondolnánk, hogy egyes fizikai vagy pszichés problémák hátterében is az egyébként egyszerűen kivédhető magnéziumhiány áll.

Az emberi szervezetben mintegy 25-30 gramm található ebből az ásványi anyagból. Ennek a mennyiségnek közel 60 százaléka a csontokban, más része pedig az izom- és májsejtekben koncentrálódik. A nők számára 300 mg, férfiaknak 350 mg, várandósoknak pedig 450 mg a magnézium naponta ajánlott adagja. A gyerekek számára szükséges mennyiség életkortól függően napi 50 és 250 mg között változik. 

A magnézium többek között a vérkeringés és a vérnyomás szabályozásában, az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a csontok és az izmok egészségének megőrzésében vesz részt. Az egyoldalú táplálkozás, valamint az erőteljes testi és szellemi igénybevétel, egyes betegségek, illetve a várandósság miatt megnövekedett magnéziumszükséglet ki nem elégítése könnyen vezet e létfontosságú ásványi anyag hiányához. De vajon milyen tünetek hívják fel rá a figyelmet?

Fáradékonyság

Amikor a legegyszerűbb feladatainkhoz is erőt kell gyűjtenünk, és úgy érezzük, hogy elfogyott az energiánk, érdemes a magnéziumpótlásra is gondolni. Mivel ennek az ásványi anyagnak komoly szerepe van a szervezet energiatermelő folyamataiban, már kis mértékű hiánya is kellemetlen tünetekkel járhat. De a gyakori izomgörcs, különösen a lábikragörcs is a magnéziumhiány jele lehet.

Fejfájás, letargia, memóriazavar

Magnéziumhiányos állapotban egyes kutatások szerint gyakrabban alakul ki migrén, illetve fejfájás. A magnézium hiányát a hangulatunk is megsínyli, rosszkedvűek, idegesek leszünk tőle. Aki szorong és szomorú, jobb, ha a magnéziumpótlásra is gondol! De a memóriánkat és a koncentrációs képességünket is támogatja a magnézium pótlása. Ha nehezen koncentrálunk, szintén érdemes gondolni erre az ásványi anyagra.

A keringés is megsínyli a hiányt

A magnézium hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez, hiánya tehát a vérnyomás emelkedésében is megmutatkozhat. De akár a túl szapora vagy rendszertelen szívverés is lehet a magnéziumhiány tünete.

Mivel vehetjük magunkhoz?

Érdemes sokat fogyasztani a magas magnézium-tartalmú ételekből, például sok mandulát, diót, mogyorót, zabkorpát babot, halat és spenótot enni. Ám ha a természetes forrásaiból nem tudunk eleget magunkhoz venni, az étrendkiegészítők alkalmazása is szóba jöhet. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration